preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

Erasmus+ KA101 projekt „Dolaženje u IKT-e formu“

Erasmus+ KA101 projekt „Dolaženje u IKT-e formu“

Industrijsko- obrtničkoj školi Virovitica odobren je KA101 projekt u trajanju od jedne godine i vrijednosti 7950 eura. Projekt uključuje tri mobilnosti četiri nastavnika u tri države gdje će pohađati strukturirne tečajeve na temu korištenja IKT-a u nastavi. Kvalitetnom online diseminacijom rezultata tečajeva tijekom godine dana te radionicama na nastavničkim, županijskim i među-županijskim vijećima očekujemo, kroz upotrebu različitih alata i aplikacija, modernizirati nastavu, prilagoditi nastavni sadržaj da bude privlačniji učenicima te poboljšati kvalitetu nastavnog procesa.

Tečaj u Barceloni

U sklopu projekta KA101 „Dolaženje u IKT formu“ Industrijsko-obrtničke  škole Virovitica nastavnica Silvija Pošta sudjelovala je na jednotjednom strukturiranom tečaju u Barceloni, Španjolska od 1.7 do 6.7.2019. pod nazivom  "There’s an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning" (I za to postoji aplikacija! Istraživanje najboljih aplikacija za poučavanje i učenje učenika“). Na tečaju je sudjelovalo ukupno 9 nastavnica i nastavnika iz Mađarske, Rumunjske i Hrvatske.

Prvog dana na tečaju smo raspravljali o utjecaju tehnologije na današnje društvo, osobito na mlađu populaciju, prednosti i nedostatke korištenja te potencijalne probleme. Kroz ovih nekoliko dana radili smo na raznim online aplikacijama za stvaranje videa, anketa, projekata i kvizova, kao što su Seesaw, Edpuzzle, StopMotion, Kahoot, Powtoon i sl.  koje čine nastavni sadržaj zanimljivijim i privlačnijim učenicima te potiču učenje centrirano na učenika.

 Kako se tečaj održavao u poslijepodnevnim satima, dopodne je bilo vremena za obilazak grada, odlazak u Picassov muzej bogat kolekcijom slikarevog ranijeg opusa, obilazak Gaudijevih kuća i poznatu Sagradu Familia.

Tečaj u Pragu

Nastavnik Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, Slobodan Koletić, sudjelovao je na jednotjednim edukacijama u Pragu, Republika Češka, od 30. rujna do 4. listopada 2019. pod nazivom „ICT in education“ u organizaciji ITC – International TEFL Certificate. Na edukacijama je ukupno sudjelovalo 11 nastavnica i nastavnika iz Finske, Danske, Portugala, Francuske, Njemačke i Hrvatske.

Kroz tjedan dana radili smo na raznim online aplikacijama, a neke od njih su: blogger.com – aplikacija za izradu bloga; spark.adobe.com - aplikacija za izradu videa, web stranica i brošura; kahoot.com te socrative.com - aplikacije za izradu kvizova i testova. Njihova primjena je jednostavna uz korištenje google računa, a prednost korištenja je stvaranje privlačnije i zanimljivije nastave.

Jedan dio edukacije odnosio se i na pismenost 21. stoljeća - code literacy u kojem smo upoznali program Skratch https://scratch.mit.edu koji je besplatan. Pomoću programa Skratch mogu se programirati interaktivne priče, igre i animacije. Program pomaže mladim ljudima kreativno i sustavno razmišljati što predstavlja bitne vještine za život u 21. stoljeću te potiče međusobnu suradnju. Koristili smo i razne programe za skidanje online sadržaja: https://id.savefrom.net/http://jdownloader.org/ kao i aplikacije za podršku u nastavi: https://get.plickers.com/https://quizizz.comhttps://learningapps.org/; Prezi.com; https://www.slideshare.net/.

Svoje educiranje završili smo projektnim zadatkom u kojem smo trebali izraditi jednu web stranicu koristeći svo znanje koje smo stekli kroz predavanja. Svoj projekt sam prezentirao na weebly.com.

U poslijepodnevnim je satima bilo vremena za obilazak grada, upoznavanje njegovih znamenitost te posjet školi Smichov secondary technical school koja provodi tri ICT programa.

Tečaj na Malti

Nastavnica biologije Maja Ivanac i nastavnica kemije Marina Nemet sudjelovale su na tečaju „ Empowerment in ICT Skills“ na Malti, u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Getting into ICT shape,“ (Dolaženje u IKT formu) koji se u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica provodi provodi od 1.srpnja 2019.

U organizaciji The Executive Training Institute of Malta (ETI), tečaj je trajao od 11.studenog  do 15. studenog 2019., a na kojemu su, osim naše dvije nastavnice, sudjelovali i dva nastavnika iz Italije, četiri nastavnika iz Njemačke i jedna nastavnica iz Poljske.

Tečaj je namijenjen nastavnicima koji žele upoznati razne softverske i online alate uz pomoć kojih  mogu integrirati tehnologiju u svoj rad.
Poučavanje na tečaju je bilo interaktivno s temeljnim frontalnim predavanjem o određenom alatu ili programu te individualnom i skupnom projektnom radu. Svi sudionici  morali su imati najmanje B1 razinu znanja engleskog jezika budući su radionice bile u obliku brainstorminga, analize i rješavanje zadanih problema. Predavanje na tečaju  pomoglo je sudionicima postaviti alate kao što su Blogovi i web stranice i primijeniti online alate kao što su Learning Apps, Ed Puzzle i slični…Od sudionika se tražilo da razmisle o alatima i aktivnostima, potičući raspravu u vezi s vlastitim znanjem i vještinama, njihovim pristupom nastavi u odnosu na sposobnosti i znanja današnjih učenika i na prilagodbu korištenja alata u svakodnevnim  situacijama i kontekstima učenja i poučavanja.
Razmjena sudionika ICT-a i pedagoškog znanja poticala se kroz raspravu i time su se razvijale jezične vještine sudionika.

 

Poticalo se sudionike na promišljanje o vlastitim metodama nastave u odnosu na primjenu tehnologije u razredu uvođenjem svijesti o načinima integracije ICT-a koristeći praktične i iskustvene metode.

Završni zadatak bio je  projektni- gdje je svaka skupina predstavila usvojenost danih sadržaja tijekom tjedna.

Predavačica je analizirala svaki projektni uradak i pohvalila rad svih skupina.

Zaključeno je da dobro osmišljen sat može biti potkrepljen i samo uvodnom online igrom ili zadanom online zadaćom koje mogu biti poticaj za kreativan i nov pristup radu.
Sudionici su potaknuti  na ustrajnost u radu i slobodu u kreiranju kreativne i poticajne nastave uz pravilno doziranu uporabu online alata , a sve sa ciljem da pripremimo učenike za svakodnevne životne situacije tako da ih naučimo promišljati, zaključivati i iznositi svoje mišljenje.

Nakon edukacija iskoristili su slobodno vrijeme za obilazak Malte i upoznavanje njenih  znamenitosti. Posjetili smo glavni grad Valletu, najviši (tzv. "tihi grad") grad u središtu Malte Mdinu te  tradicionalno ribarsko mjesto u jugoistočnoj regiji Malte Marsaxlokk.

 


Novinske crtice

 

Korisni linkovi


Partner škola

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 415324
Ovaj mjesec: 4916
Ovaj tjedan: 702
Danas: 6
Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Rječnik
Rječnik je prazan.
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Virovitica / Zbora narodne garde 29, HR-33000 Virovitica / www.ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr / ured@ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju