preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

Nastavnik bez stresa = škola bez stresa

Predavanja na Nastavničkom vijeću Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 1. 6. 2022. 11:26

U petak, 27.5.2022. na Nastavničkom vijeću nastavnice naše škole održale su predavanje.

Nastavnica Silvija Pošta održala je predavanje na temelju strukturiranog tečaja u Dublinu "Upravljanje sukobima, emocionalna inteligencija i sprečavanje bullying-a" u sklopu Erasmus+ KA1 projekta "Nastavnik bez stresa= škola bez stresa" održanog u Dublinu krajem kolovoza 2021. godine. Nastavnica je govorila o bullying-u i cyber- bulliying-u u školskom okruženju, kako ga spriječiti i kako reagirati. Također je govorila o vrstama sukoba te dala nekoliko savjeta kako ublažiti konfliktne situacije te kako ih povoljno riješiti. 

Nastavnica Maja Štampar prezentirala je tečaj Mindfulness for teachers: A hands-on approach koji je pohađala u Barceloni od 13. do 18.9.2021. u sklopu Erasmus+ projekta Nastavnik bez stresa=Škola bez stresa. Nastavnici su se upoznali sa sadržajem tečaja, pojmom mindfulnessa te dobili uvid u različite oblike mindfulness vježbi. Neke od vježbi uključene su u priručnik "Ne stresu" koji je izdan u sklopu istoimenog projekta, a za sve dodatne sadržaje, nastavnici su pozvani obratiti se nastavnici Maji Štampar.

 [više]

Priručnik na engleskom jeziku

Autor: Marina Nemet, 4. 5. 2022. 07:51

Priručnik "Ne stresu" preveden je na engleski jezik te ga možete preuzeti na poveznici: https://drive.google.com/file/d/1Zxg3I5eJT7LoHePQKpalJJh69cH9AnFJ/view?usp=sharing

 [više]

Radionica/igraonica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 30. 4. 2022. 18:01

U petak, 29. 4. 2022. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, nastavnice Mihaela Šiljković i Marina Nemet održale su radionicu/igraonicu s aktivnostima u svrhu poboljšanja komunikacije i poticanja pozitivnih emocija namijenjenu za djecu uzrasta od 10 do 15 godina. Nakon upoznavanja i vrućeg sjedala, sudionici su igrali igru povjerenja, napravili juhu prijateljstva i prepoznavali emocije kroz priču iz života. Uz zabavu puno smo saznali jedni o drugima, s veseljem otišli kući i s nestrpljenjem iščekujemo sljedeće radionice.

U priručniku koji se nalazi na sljedećoj poveznici:  https://issuu.com/psilvija/docs/ne_stresu  možete naći opisane ove i ostale aktivnosti.

 [više]

Radionica u Gradskoj knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 23. 4. 2022. 18:12

U četvrtak, 17. veljače 2022. u Gradskoj knjižnici Virovitica, psihologinja Maja Štampar održala je radionicu Mindfulness – kako ostati u trenutku i smanjiti stres te predstavila priručnik s aktivnostima za smanjenje stresa „Ne stresu“.
Na radionici je sudjelovalo 8 sudionica koje su u opuštenoj atmosferi saznale više o mindfulnessu te iskušale nekoliko mindfulness vježbi. Sudionice su isprobale vježbu disanja, znatiželjno istraživanje svakodnevnog predmeta, vježbu prizemljenja te crtanja vlastitog daha.
Priručnik „Ne stresu“ izdan je u sklopu projekta „Nastavnik bez stresa=Škola bez stresa“ Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, a sadrži različite aktivnosti za smanjivanje stresa, poboljšanje komunikacije i poticanje pozitivnih emocija. Aktivnosti su podijeljene u 4 kategorije: vježbe svjesnosti (mindfulness), komunikacije i timskog rada te vježbe za razvoj emocionalne inteligencije. Priručnik također sadrži 4 primjera
nastavnih sati primjerene za učenike srednje škole.
Priručnik možete pronaći na poveznici  https://issuu.com/psilvija/docs/ne_stresu

 [više]

web stranica projekta

Autor: Marina Nemet, 2. 4. 2022. 11:49

Na sljedećoj poveznici: https://mmnemet1.wixsite.com/nastavnik-bez-stresa možete pogledati našu web stranicu projekta

 [više]

Uređen pano u holu škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 23. 3. 2022. 17:16

Nakon završenih svih mobilnosti u obliku strukturiranih tečaja na Cipru, u Dublinu, Barceloni i Firenci, a u sklopu projekta Nastavnik bez stresa= škola bez stresa, polaznici su predstavili njihove sažetke u holu škole s kratkim opisom svake od mobilnosti i pripadajućim slikovnim sadržajem na uvid učenicima i nastavnicima Industrijsko-obrtničke Virovitica i Tehničke škole u Virovitici.

 [više]

Predavanje i radionica u COOR-u Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 17. 3. 2022. 08:14

U ponedjeljak, 14. veljače 2022., u prostoru COOR-a, psihologinja Maja Štampar održala je predavanje i radionicu Mindfulness (vježbe svjesne pažnje)  u radu s djecom s teškoćama te predstavila priručnik s aktivnostima za smanjenje stresa „Ne stresu“.

Na predavanju i radionici sudjelovalo je oko 30 stručnih djelatnika Centra koji su u opuštenoj atmosferi saznali više o mindfulnessu te iskušali nekoliko mindfulness vježbi. Osim što vježbe mogu korisititi osobno u svom privatnom i poslovnom okruženju, sudionici su dobili i primjere vježbi koje mogu korisititi u radu s učenicima, a koje su prilagođene dječjem uzrastu.

Priručnik „Ne stresu“ izdan je u sklopu projekta „Nastavnik bez stresa=Škola bez stresa“ Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, a sadrži različite aktivnosti za smanjivanje stresa, poboljšanje komunikacije i poticanje pozitivnih emocija. Aktivnosti su podijeljene u 4 kategorije: vježbe svjesnosti (mindfulness), komunikacije i timskog rada te vježbe za razvoj emocionalne inteligencije. Priručnik također sadrži 4 primjera nastavnih sati primjerene za učenike srednje škole.

Priručnik možete pronaći na poveznici Ne stresu by silvija posta - Issuu.

 

 [više]

Promocija priručnika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 14. 3. 2022. 12:17

U četvrtak, 17. veljače 2022.u Gradskoj knjižnici Virovitica, psihologinja Maja Štampar održala je radionicu Mindfulness – kako ostati u trenutku i smanjiti stres te predstavila priručnik s aktivnostima za smanjenje stresa „Ne stresu“.

Na radionici je sudjelovalo 8 sudionica koje su u opuštenoj atmosferi saznale više o mindfulnessu te iskušale nekoliko mindfulness vježbi. Sudionice su isprobale vježbu disanja, znatiželjno istraživanje svakodnevnog predmeta, vježbu prizemljenja te crtanja vlastitog daha.

Priručnik „Ne stresu“ izdan je u sklopu projekta „Nastavnik bez stresa=Škola bez stresa“ Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, a sadrži različite aktivnosti za smanjivanje stresa, poboljšanje komunikacije i poticanje pozitivnih emocija. Aktivnosti su podijeljene u 4 kategorije: vježbe svjesnosti (mindfulness), komunikacije i timskog rada te vježbe za razvoj emocionalne inteligencije. Priručnik također sadrži 4 primjera nastavnih sati primjerene za učenike srednje škole.

Priručnik možete pronaći na poveznici Ne stresu by silvija posta - Issuu.

 [više]

Priručnik

Autor: Marina Nemet, 9. 3. 2022. 16:36

U sklopu projekta "Nastavnik bez stresa=škola bez stresa" izdali smo priručnik aktivnosti za smanjivanje stresa, poboljšanje komunikacije i poticanje pozitivnih emocija.

Prelistajte priručnik koji se nalazi na poveznici: https://issuu.com/psilvija/docs/ne_stresu i isprobajte pojedine vježbe.

 [više]

Prezentacija strukturiranog tečaja na Cipru

Autor: Marina Nemet, 30. 11. 2021. 11:43

https://youtu.be/Crc7FEOGxIU

 [više]

Nastavnica Irina Strija sudjelovala na tečaju u Firenci Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 13. 10. 2021. 08:27

Erasmus + projekt u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica: Nastavnica Irina Strija sudjelovala na tečaju u Firenci

 

Nastavnica njemačkog jezika Irina Strija sudjelovala je na tečaju Stress Management and Recognition: Key Strategies for Teachers u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Nastavnik bez stresa = škola bez stresa” koji se provodi u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica.

Tečaj je organiziran od strane Europass Teacher Academy i trajao je od 4. do 8. listopada. Voditeljica tečaja bila je Susan Gagliano, profesionalna savjetnica koja također vodi tečajeve o emocionalnoj inteligenciji, prevenciji nasilja u školama te o dobrobiti nastavnika. Na tečaju je sudjelovalo ukupno 11 sudionica iz Švedske, Hrvatske, Njemačke i Poljske.

Tečaj je namijenjen upoznavanju nastavnika s učinkovitim alatima i strategijama za nošenje s vlastitim stresom te stresom učenika. Kroz praktične aktivnosti sudionice su naučile kako prevenirati stres i burnout, odnosno profesionalnu iscrpljenost. Također, kroz čitavi tjedan sudionice su se upoznavale s pozitivnim obrazovanjem, time kako bi škola mogla biti zadovoljavajuće iskustvo te kako dugotrajni stres utječe na ljudsko tijelo i mozak.

Osim toga, vježbale su kako praktičnim alatima smanjiti stres u školama, nositi se sa stresnim situacijama, poboljšati emocionalnu inteligenciju da bi se bolje nosile sa stresom, integrirati emocionalne vještine u svoje predmete i kako koristiti tehnike opuštanja za nastavnike i učenike. 

Nakon ovog tečaja nastavnice su osposobljene raznim tehnikama kojima će moći pomoći učenicima da budu koncentriraniji na nastavi i da efikasnije upravljaju svojim vremenom. Naravno, za sudionice i za njihov budući rad u školi korisno je i upoznavanje raznih iskustava iz ostalih europskih zemalja.

 [više]

„NASTAVNIK BEZ STRESA=ŠKOLA BEZ STRESA“ Nastavnica Industrijsko-obrtničke škole Virovitica Maja Štampar, sudjelovala na tečaju u Barceloni Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 28. 9. 2021. 13:12

Nastavnica psihologije, Maja Štampar, sudjelovala je na tečaju u Barceloni „Mindfulness for Teachers: A Hands-on Approach od 13.09. do 18.09. 2021. u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Nastavnik bez stresa= škola bez stresa”, koji se provodi u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica.

Tečaj je organiziran od strane organizacije Europass Teacher Academy sa sjedištem u Firenci (Italiji) i podružnicama diljem Europe. Voditeljica tečaja bila je Marta Manodlini, psihologinja koja u grupnom radu u sklopu Europass Teacher Academy te individualnom radu s klijentima integrira znanja iz Art terapije, Mindfulnessa i pozitivne psihologije. Na tečaju su sudjelovale još dvije nastavnice iz Hrvatske, 3 nastavnice iz Poljske te 2 nastavnice iz Slovačke. 

Tečaj je namijenjen nastavnicima koji žele naučiti što je Mindfulness, kako utječe na naš mozak, tijelo i ponašanje i kako ga se može koristiti u radu s učenicima, ali i za vlastitu dobrobit. Sudionici su kroz iskustvene vježbe naučili praktičnu primjenu Mindfulnessa i osjetili njegove učinke iz prve ruke. Prakticiranje Mindfulnessa može se provoditi planski, u određeno vrijeme, na određenom mjestu i na određeni način, a moguće je provoditi razne vježbe dok se obavljaju svakodnevne aktivnosti, kod kuće i na poslu. Mindfulness vježbe uključuju različite vježbe disanja, mogu se izvoditi dok sjedimo, hodamo, stojimo ili ležimo. Možemo jesti na mindfulness način, promatrati svakodnevne predmete ili zamišljati situacije, vizualizirati, crtati, slikati, čitati, fotografirati… Sudionice su naučile mnoštvo vježbi koje mogu prilagođavati i koristiti u svojim učionicama, a koje će pozitivno utjecati na raspoloženje učenika, njihovu sposobnost usmjeravanja i zadržavanja pažnje, razinu stresa i komunikaciju.

Korist ovog tečaja osim njegovih glavnih ciljeva, uvelike je i u razmjeni iskustava i primjera dobre prakse s ostalim sudionicima te uspostavljanje novih poznanstava i mogućnosti suradnje u međukulturalnom kontekstu, a budući da se tečaj odvijao na engleskom jeziku, izuzetno je važno i napredovanje sudionika u korištenju engleskog jezika.

 [više]

Tečaj u Irskoj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 8. 9. 2021. 08:26

Na tečaju u Dublinu „ Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention” sudjelovale nastavnice Silvija Pošta i Maja Ivanac

 

Nastavnica engleskog jezika, Silvija Pošta, i nastavnica biologije i kemije, Maja Ivanac, sudjelovale su na tečaju u Dublinu „ Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention” od 23.08. do 28.08. 2021. u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „ Nastavnik bez stresa= škola bez stresa koji se provodi u Industrijsko- obrtničkoj školi Virovitica. Tečaj je organiziran od strane organizacije Europass Teacher Academy sa sjedištem u Firenci (Italiji) i podružnicama diljem Europe. Na tečaju su uz dvije nastavnice iz Hrvatske sudjelovale i dvije nastavnice iz Mađarske te nastavnica iz Italije. Predavač i voditelj tečaja bio je Michael Farrell.

Tečaj je namijenjen nastavnicima koji žele razumjeti grupnu dinamiku i kako ona utječe na učionicu. Sudionici su imali priliku naučiti o vrstama konflikta i njegovim uzrocima te kako kroz praktične aktivnosti upravljati konfliktima na obostrano zadovoljstvo svih njegovih sudionika na temelju  primjera iz učionice i svakodnevnog života uzimajući u obzir razvojni stadij te međukulturalne osobitosti sudionika.

Sudionici su kroz primjere iz osobnog života raspravljali o zlostavljanju (bullying), njegovoj definiciji, vrstama zlostavljanja, s posebnim osvrtom na online (cyber) zlostavljanje, kako ga zaustaviti i spriječiti u školi i u privatnom životu.

Kroz praktične alate sudionici su uvježbavali empatičko i aktivno slušanje s ciljem poboljšanja međusobne komunikacije i odnosa s drugim ljudima, razvijali su suradnički duh te poticali rast emocionalne inteligencije. Tečaj je, također, omogućio razvoj jezičnih vještina engleskog jezika.

Novostečena saznanja polaznici tečaja će moći primijeniti u svakodnevnom privatnom i poslovnom okruženju te upoznati učenike i kolege s praktičnim tehnikama i komunikacijskim alatima koji omogućuju stvaranje ugodnije školske klime, jačaju međuljudske odnose te potiču osobni i društveni napredak.

U sklopu tečaja nastavnice su kroz vođeni obilazak Dublina imale priliku upoznati znamenite povijesne zgrade, mostove, crkve i kipove ljudi koji su obilježili irsku povijest, kao i moderni Dublin.

Zadnji dan tečaja nastavnice su zajedno sa sudionicima drugih tečaja škole posjetile Glendalough, „Dolinu dva jezera”, jedno od najromantičnijih mjesta u Irskoj. Vidjele su ruševine manastirskog sela koje je osnovao sv. Kevin u 6. stoljeću i koje je dugo bilo obrazovni centar Irske do konačnog uništenja od strane Vikinga u 12. stoljeću, ostatke katedrale Sv. Petra i Pavla iz 11. stoljeća, svećenikovu kuću, groblje, visoki toranj i križ Svetog Kevina. Na putu do jezera mogli su se vidjeti ostaci gromada stvorenih od ledenjaka iz posljednjeg ledenog doba.

 [više]

Tečaj na Cipru Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Nemet, 3. 9. 2021. 07:56

Još jedan Erasmus+ projekt u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica: Nastavnice Mihaela Šiljković i Marina Nemet sudjelovale na tečaju na Cipru

 

 

Nastavnica strukovnih predmeta u zanimanju kozmetičar, Mihaela Šiljković, i nastavnica kemije u frizerskoj i kozmetičkoj struci, Marina Nemet, sudjelovale su na tečaju „Health and Emotional Education: Creating a positive and effective climate among learners (children, youths, adults)“ na Cipru, u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Nastavnik bez stresa = škola bez stresa“ koji se provodi u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica.

U organizaciji STANDOutEdu, tečaj je trajao od 23. do 27. kolovoza 2021., a na kojemu je, osim naših dviju nastavnica, sudjelovalo ukupno 19 sudionika iz Hrvatske, Rumunjske, Francuske, Poljske, Grčke, Španjolske i Portugala. Tečaj je bio namijenjen svima koji bi željeli obogatiti svoje znanje o tehnikama poučavanja i idejama o razvoju svakodnevnih zdravih navika (tjelovježba, zdrava prehrana, povezanost s prirodom), o osobnom razvoju (emocionalna ravnoteža, vještine upravljanja stresom itd.) i općenito razvoju životnih vještina njihovih učenika.

Sudionici su proučavali kako razvoj zdravih životnih navika utječe na njihov život te kako misli i osjećaji utječu na ponašanje. Upoznali su se s aktivnostima koje mogu provesti na svojim satovima za stvaranje zdravih navika i rutina te aktivnostima o tome kako izgraditi čvrste odnose među učenicima i između učitelja i učenika.

Kroz interaktivne aktivnosti proučavali su vrijednost razvoja zdravih životnih navika, pozitivnog razmišljanja i jačanja samopoštovanja, aktivnog slušanja, davanja povratnih informacija, rješavanja problema, demokracije u odlučivanju i rješavanju sukoba.

Nakon ove edukacije sudionici se osjećaju sigurnije svojom sposobnošću stvarati pozitivne i učinkovite klime u svojim učionicama. Tečaj se temeljio na načelima zdravlja i emocionalnog odgoja te su se koristile najnovije pedagoške metode čiji je cilj kvalitativno poboljšanje procesa poučavanja i učenja, postavljanje dobrog modela i primjera njegovanja i poboljšanja zdravog načina života i emocionalne ravnoteže.

Tečaj  se održavao u Nikoziji, glavnom gradu Cipra, dok se izvođenje praktičnih modula održavalo u obliku studijskog posjeta park šumi Athalassa, rtu Gkreko u općini Ayia Napa koji se nalazi na jugoistočnoj obali otoka (uz more), u selu Kampia na bio-farmi Riverland te na planini Troodos. Kroz iskustvene aktivnosti i razne pedagoške tehnike sudionici su se upoznali s aktivnostima koje mogu provesti za promicanje zdravlja i emocionalnog odgoja unutar i izvan učionice.

 [više]

Projekt Industrijsko-obrtničke škole Virovitica „Nastavnik bez stresa= škola bez stresa“

Autor: Maja Štampar, Slobodan Koletić, Marina Nemet, Maja Ivanac, Silvija Pošta, Mihaela Šiljković, 3. 9. 2021. 07:55

Industrijsko- obrtničkoj školi Virovitica odobren je Erasmus+ KA1 projekt mobilnosti nastavnika „Nastavnik bez stresa= škola bez stresa“ za 2020./2021. godinu u vrijednosti od 12829 eura.

Ovim projektom Industrijsko-obrtnička škola Virovitica želi razviti i poboljšati tehnike za smanjivanje stresa u učionici i izvan nje radi lakšeg usvajanja gradiva, njegovati zdrave životne navike i stvarati kvalitetnije međusobne odnose u školi i široj zajednici razvojem empatije te preventivno u sprečavanju sukoba, njegovati kritičko i pozitivno mišljenje kod učenika i nastavnika radi poboljšanja motiviranosti i rezultata učenika, a time i konkurentnosti na tržištu rada te povećati europsku dimenziju škole.

Pet nastavnica se šalje na 4 mobilnosti u Italiju, Španjolsku, Irsku i na Cipar gdje će pohađati strukturirane tečajeve i profesionalno se usavršiti u novim kulturološkim sredinama razvijajući jezične kompetencije i šireći mrežu međunarodnih poznanstava. S obzirom na trenutnu situaciju sa bolesti COVID-19, moguće su promjene kod realizacije mobilnosti u različite države od planiranih.

Nastavnice polaznice mobilnosti će razviti svoje komunikacijske vještine, naučiti primijeniti empatiju kod međuljudskih odnosa u radnom i privatnom okruženju, prepoznati i upravljati stresnim situacijama, usvojiti tehnike opuštanja i zdravije životne navike. Svoje znanje će prenijeti kolegama  nastavnicima i učenicima koji će naučiti rješavati konfliktne situacije asertivno i na međusobno zadovoljstvo, pristupati će poslovnim i privatnih odnosima autentično i s empatijom, kritički će se odnositi prema zdravstvenim izborima te će naučiti živjeti u sadašnjem trenutku usvajanjem tehnika opuštanja za smanjivanje stresa.

Očekivani dugoročni utjecaj na školu je veća vidljivost škole u lokalnoj i široj zajednici kao primjera dobre prakse u provedbi Erasmus+ projekata, napredovanju u osobnom i profesionalnom razvoju njenih sudionika te prilagodbi razvojnog plana EU strategiji obrazovanja. Kvalitetnom diseminacijom i evaluacijom projekta na lokalnoj i regionalnoj razini potaknut će se ostale nastavnike na uključivanje u aktivnosti koje nudi Erasmus + program.

 [više]

 Novinske crtice

 

Korisni linkovi


Partner škola

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 415318
Ovaj mjesec: 4910
Ovaj tjedan: 696
Danas: 127
Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Rječnik
Rječnik je prazan.
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Virovitica / Zbora narodne garde 29, HR-33000 Virovitica / www.ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr / ured@ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju