preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

Novinske crtice

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Kristina Golubić Smojver, 17. 11. 2017. 18:51

Prije 26 godina, naša domovina je pretrpjela najveći udarac u Domovinskome ratu -  poražen je hrvatski grad Vukovar. U sjećanje na mnogobrojne žrtve rata, učenici naše Škole su zapalili svijeće u Vukovarskoj ulici. Naša su srca u Vukovaru - mjestu posebnog pijeteta, gradu heroju.

 [više]

Selma Pervić: "Budite uporni u onome što radite i nikad ne odustajte" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 15. 11. 2017. 20:51

Učenica naše Škole, šesnaestogodišnja Selma Pervić, rekla nam je nešto o svom talentu - crtanju.

Selma dolazi iz Bosne i Hercegovine, točnije Ključa u blizini Bihaća. Ondje je pohađala prvi razred Umjetničke škole - likovni smjer. Sada pohađa našu Školu, ide u drugi razred kozmetičara, ali mora polagati predmete prvog razreda jer joj predmeti iz Umjetničke škole nisu slični odabranom zanimanju. Svojim dolaskom u našu Školu počastila nas je prekrasnim i do krajnjih granica istaknutim crtežima čijom smo genijalnošću ostali zatečeni. Selma se od 4. razreda osnovne škole bavi crtanjem. Strast i želja su je naveli na crtanje te nam je otkrila kako u radovima traži utjehu i kako jedino na taj način uspijeva crtati. Kada joj je teško i kad je usamljena, uzima  papir i olovku i počinje stvarati nove crteže. U početku je crtala oči, a zatim i ostale dijelove lica te ih spajala u jedno. U osnovnoj školi je nastavnici nacrtala portret njezine kćeri, a mnogo je radova podijelila. Čak i sada, u srednjoj školi, Selma rado crta portrete koji su drugima važni. Svoje radove ne voli gledati, ne sviđaju joj se. Selma kaže da se nijednom umjetniku njegovi radovi ne sviđaju, ali uz sebe ima veliku podršku koju joj pružaju mama i brat. Likovni radovi ju ispunjavaju kao osobu, a najčešće se izražava crtajući portrete jer misli da joj to najbolje ide. Najdraža i najčešća tehnika njenog crtanja je tehnika olovkom jer može sjenčati i ne mora se bojati da će nešto upropastiti bojama. Priznala nam je kako u budućnosti ne bi htjela biti poznata, ali bi voljela da ljudi prepoznaju njene radove. I za kraj, Selma nam je otkrila kako uz crtanje voli kuhanje, sviranje i sport, a najdraži sportovi su joj košarka i nogomet. Pablo Picasso joj je najveći uzor jer voli kada je nešto neobično i posebno. Na kraju nam svima poručuje: „Budite uporni u onome što radite i nikad ne odustajte“.


Našoj Selmi želimo puno uspjeha u talentu koji ima te joj čestitamo na predivnim radovima koje možete pogledati u našoj foto-galeriji!

 

                                                                   Renata Dorić i Davor Bušetinčan

 [više]

Posjet Interliberu

Autor: Kristina Golubić Smojver, 13. 11. 2017. 20:24

U srijedu, 8. studenog 2017. godine, učenici svih razreda frizera i kozmetičara, sa svojim su razrednicama posjetili Interliber -  Međunarodni sajam knjiga i učila u Zagrebu. Tijekom boravka u Zagrebu posjetili su Interliber i Avenue Mall. Obilaskom Interlibera mogli su u prepunom paviljonu pronaći i kupiti knjige različitih tema i naslova te razgovarati s autorima knjiga uz potpisivanje knjiga. Ovaj zanimljivi i poučni izlet završio je gledanjem filma Geostorm u Cinestaru i slobodnim vremenom koji su učenici imali za obilazak trgovina i ručak. Povratak kući autobusima obilježila je dobra atmosfera uz pjesmu i smijeh.

 

                                                                                     Renata Dorić

 [više]

"Umjetnost je stvarnija od života" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 3. 11. 2017. 10:11

Umjetnost je stvarnija od života, složile su se učenice 4. KO obrađujući U traganju za izgubljenim vremenom Marcela Prousta. Mala madleaine, koju je po orginalnom receptu ispekla Andrea Gajčević, uronjena u žličicu lipova čaja oživjela je neka davna sjećanja. Impresionirane Proustovim životom i djelom, učenice su izrazile  vlastiti stav o umjetnosti i ugodnom ozračju izmijenile vlastita sjećanja.
Spoznale su teoriju Henrija Bergsona,  koji uvodi pojam traganja u teoriju vremena, vrijeme kao trajanje koje spaja prošlost i sadašnjost u takvu organsku cjelinu u kojoj postoji prožimanje svih vremenskih dimenzija i samo nehotično sjećanje oživljava prošlost i osmišljava život preko umjetnosti.

 

 [više]

Recept iz Mikeškog jestvenika

Autor: Kristina Golubić Smojver, 2. 11. 2017. 15:35

Biskvit od meda

 

Sastojci:                                                             

4 jaja

25 dag šećera

20 dag brašna                                                   

25 dag meda

15 dag mljevenih oraha

-pola žličice cimeta

-pola žličice mljevenih klinčića

 

Priprema:

Dugo miješati jaja sa šećerom pa dodati brašno, orahe i blago rastopljeni med. Aromatizirati mljevenim klinčićima i cimetom te pažljivo sjediniti. Izliti u namašćeni pleh i peći na umjerenoj vatri. Ohlađeno rezati na četvorine i poslužiti.

 

 

 [više]

Reci mi pjesmom

Autor: Kristina Golubić Smojver, 30. 10. 2017. 09:25

Povratak u školske klupe nakon ljetnih praznika donio je u našu Školu dašak novih ljubavi. Ponekad je najlakše osjećaje izraziti pjesmom, na listu papira. Učenici 2. razreda instalatera grijanja i klimatizacije svoje su najdublje osjećaje i misli prenijeli na papir, a nas, čitatelje, potaknuli na razmišljanje. Tko kaže da je veljača mjesec ljubavi?!

 [više]

Rado bismo ponovno otišli u Prag Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 26. 10. 2017. 09:19

Ove je godine naša Škola tražila da nam odobre projekt ERASMUS+. Kao što znate, taj projekt nam je bio odobren i 18 učenika (10 instalatera grijanja i klimatizacije i 8 stolara) je dobilo priliku krenuti na upoznavanje svoje struke i obučavanja u Češku (Prag). Prije samog polaska, trebalo je riješiti svu papirologiju koju su naša dva profesora (Igor Koletić i Goran Horvat) uspješno i vješto odradili. Polazak je bio dogovoren 8. listopada, a prije samog kretanja morali smo nazočiti 10 sati češkog jezika da malo upijemo znanja i shvatimo osnove jezika. Kao što sam napisao, prema Pragu smo krenuli 8. listopada. Putovanje je bilo dugo, ali izdržljivo. Svaki dan smo stekli neka nova iskustva i vidjeli nove tehnologije koje dotada nismo. Htio bih izdvojiti jedne od velikih tvrtki koje smo posjetili i o kojima smo slušali savršena predavanja. To su bile tvrtke "REGULUS" koja se bavi solarnim panelima i kompletnom iskoristivom energijom i tvrtka "REMS" koja nam je predstavila široki spektar svojih alata s kojima je bolje, uspješnije i preciznije raditi. Također smo imali priliku vidjeti prezentaciju tvrtke "VIEGA" koja je bila jako poučna. U Pragu smo sudjelovali i na praktičnoj nastavi u njihovoj radioni. To nam je bila prilika da probamo i naučimo ono što ovdje vjerovatno nećemo imati priliku. Isprobavali smo spajati naše instalacije i probali se sami snaći u određenim situacijama. Meni se to kao učeniku 2. razreda svidjelo jer to nikada nisam radio. Imali smo i puno slobodnog vremena za odmor i obilazak Grada. Posjetili smo i jednu od luksuznijih trgovina sanitarne opreme "SIKA" u kojoj je svaka oprema posebna i poprilično skupa. Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti takvo nešto jer kod nas neću baš imati priliku za to. S učenicima iz Češke igrali smo nogomet što nam se izrazito svidjelo jer projekt nije napravljen da se samo radi, nego da se zabavi i nauči nešto. Posjetili smo i "Prague castle" na kojem je obilazak bio jako zanimljiv jer smo naučili i vidjeli nešto što možda nikada nećemo. Kao šećer na kraju, posjetili smo Tehnički muzej u Pragu - jednu od većih zanimljivosti cijeloga puta jer smo vidjeli nešto prezanimljivo za što će svatko imati svoje riječi. Brzo je došao 22. listopada, dan kada se moramo oprostiti od svojih prijatelja i vratiti doma . Hvala svima koji su nam omogućili ovo iskustvo i sve što nam je bilo potrebno za putovanje. Ne bi bio nikakav problem ponovno otići u Prag!

Događalo se ondje još puno toga, ali što je bilo u Pragu, neka tamo i ostane!    Zavirite u foto-galeriju :)

                                                                                 Davor Bušetinčan

 [više]

Sudjelovanje na manifestaciji "Jesen u gradu" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 24. 10. 2017. 12:46

U subotu, 21.listopada 2017., u središtu Grada, kod gradskog sata, održana je manifestacija manifestacija Jesen u gradu. Organizatori manifestacije bili su komunalna tvrtka Flora VTC, Ekološko društvo Virovitica i Grad Virovitica, a pokrovitelj je Turistička zajednica Grada. Naša Škola sudjelovala je na sajmu izlaganjem učeničkih radova  predstavljajući zanimanja cvjećar, vrtlar, kozmetičar, stolar te pomoćni stolar, kuhar i slastičar. Ovaj sajam je odlična prilika da građanima pokažemo što se radi u našoj Školi i što naši učenici izrađuju u praktikumima. Na štandu su bili izloženi aranžmani od živog cvijeća i plodova jeseni, ružice od komušine i buketići od recikliranog materijala, nadstolnjaci od lišća, nakit od jesenskih plodova, sapuni, kreme i šumeće kuglice od prirodne kozmetike. Stolari su predstavili svoje proizvode od drveta, a pomoćni kuhari i slastičari predstavili su svoje slastice iz projekta Mikeški jestvenik. Radove s učenicima su izrađivali i izlagali nastavnici Kristina Horvat Vargović, Marina Nemet, Milan Lulić i Sanja Sever Dejdar. Učenici su stekli vrlo lijepo i prijeko potrebno iskustvo. Zahvaljujemo se svima koji su nas posjetili i podržali naš rad. Kako nam je bilo, pogledajte u foto-galeriji!

                                                                                  Nastavnice Kristina i Marina

 [više]

Dani kruha u našoj Školi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 21. 10. 2017. 14:47

Svake godine tijekom mjeseca listopada obilježavaju se Dani kruha, a datum Dana kruha je zapravo 17. listopada. Dani kruha su dani kada izričemo zahvalnost za plodove zemlje. Tijekom mjeseca listopada Dani kruha se obilježavaju u vrtićima, školama i drugim institucijama. Na taj se dan u prostorijama škola postavljaju štandovi na kojima su izloženi plodovi jeseni, kruh i drugi krušni proizvodi. Ovaj dan obilježavamo kako bi se djeci i odraslima pokazalo kako je u svijetu mnogo djece i ljudi gladno, dok se mi hranom razbacujemo.

 U našoj smo Školi Dane kruha obilježili 19. listopada 2017. godine prigodnim programom. Učenice 4. razreda kozmetičkoga smjera naše Škole izvedbom programa na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku istaknule su posebnost kruha i naglasile njegovu važnost. Nakon programa svi učenici imali su priliku zasladiti se kruhom, pitama, kiflicama te drugim kolačima i krušnim proizvodima naših mama, baka i učenika.

 

                                                                                                 Renata Dorić

 

 [više]

Novinarska grupa

Autor: Kristina Golubić Smojver, 19. 10. 2017. 10:34

Dragi čitatelji naših novinskih crtica,

od ove će školske godine u našoj Školi djelovati novinarska grupa koju čine naši učenici prvih i drugih razreda. Oni će pratiti, bilježiti i fotografirati školske aktivnosti učenika i njihovih profesora. Imate li neku važnu vijest, fotografiju ili prijedloge, obratite se našim novinarima!

Naši novinari su: Renata Dorić (1. KO), Sara Babić (1.KO), Gabrijela Mačković (1. KO), Vedrana Đuračić (1.F), Biljana Jugović (1. F), Sara Pleša (1.F), Davor Bušetinčan (2. IGK), Mario Hok (2.IGK) i Saša Jelenčić (2.IGK).

 

 

 [više]

 Novinske crtice
Korisni linkovi


Partner škola

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 138397
Ovaj mjesec: 3489
Ovaj tjedan: 1295
Danas: 6
Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Rječnik
Rječnik je prazan.
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Virovitica / Zbora narodne garde 29, HR-33000 Virovitica / www.ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr / ured@ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju