preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

Novinske crtice

Sretna Nova godina!

Autor: Kristina Golubić Smojver, 30. 12. 2018. 17:50

 [više]

Mali božićni koncert

Autor: Kristina Golubić Smojver, 16. 12. 2018. 13:15

 [više]

Posjet zagrebačkom adventu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 16. 12. 2018. 12:45

U petak, 14. prosinca, učenici cvjećari/vrtlari i instalateri grijanja i klimatizacije sa svojim nastavnicama, Kristinom Horvat Vargović i Kristinom Golubić Smojver, posjetili su zagrebački advent. Bila je to prilika za ugodno i veselo druženje na putovanju vlakom, a pregršt raznolikih delicija i rukotvorina učinili su da nam cijeli dan bude zanimljiv. Posjetili smo adventske štandove, Gornji grad, vozili se uspinjačom, vidjeli Trg svetog Marka i bili dio tzv. fuliranja. Slobodno vrijeme izleta iskoristili smo za ispijanje kave i ručak, a povrtak kući za veselo druženje uz glazbu. Pogledajte našu foto-galeriju!

 [više]

Čitanjem do zvijezda

Autor: Kristina Golubić Smojver, 16. 12. 2018. 12:34

Školsko natjecanje Čitanjem do zvijezda održalo se u petak, 7. prosinca 2018. To je natjecanje u znanju i kreativnosti koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provode ga školski knjižničari. Ukupno prijavljenih za kviz znanja je 394 učenika iz 75 srednjih škola. Ovogodišnja tema kviza znanja i kreativnosti je "Putopisi". U kvizu znanja učenici su odgovarali na on-line pitanja iz knjige Ephraima Kishona Kita boli more - satiričan putopis u kojemu pisac na šaljiv način opisuje svoja putovanja. Školskom natjecanju pristupilo je osam od devet prijavljenih učenica. Povjerenstvo, u sastavu: Lucijana Živković, prof. i Kristina Golubić Smojver, prof., utvrdilo je da je natjecanju pristupilo osam učenica: Sara Babić, Renata Dorić, Marija Jaković iz 2.KO, Valentina Kršić, Sara Pavelić, Selma Pervić, Patricija Škudar, Katarina Zidarić iz 3.KO te da je natjecanje bilo u potpunosti regularno. Za prolaz na županijsko natjecanje trebalo je riješiti 70% pitanja, tj. imati 35 od 50 točnih odgovora. Na županijsko natjecanje plasirale su se sve učenice. Iskrene čestitke na postignutim rezultatima i puno uspjeha na županijskom  natjecanju.
 

                                                           Povjerenstvo za provedbu natjecanja

 [više]

Činimo dobra djela

Autor: Kristina Golubić Smojver, 27. 11. 2018. 09:38

Učenice 4. razreda kozmetičara odlučile su skupiti novac koji su uplatile na račun za djecu kojim se osigurava hrana tijekom jedne cijele školske godine. Preko dobrotvorne organizacije Marijini obroci cilj je osigurati prehranu u školama u nekim od najsiromašnijih  država svijeta. Prosječno 120 kn dovoljno je da osigurate da jedno dijete tijekom školske godine dobiva obrok. Svaka donacija, bez obzira na iznos, čini veliku pomoć u životima gladne djece. Marijini obroci rasprostranjeni su u 17 zemalja na 5 kontinenata. Potaknute tim činjenicama, učenice su odlučile pomoći potrebitima.  "Nećemo ostati žedne i gladne  ako jedan dan ne odemo na kavu, a njima tih naših 10 kn na dan može osigurati obrok za jedan cijeli mjesec. Pomoći treba onima kojima je najpotrebnije. Pokušaj i ti potaknuti nekoga da pomogne - razred, prijatelje ili obitelj. Činimo dobra djela!"

                                                                                                          4. KO

 [više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Kristina Golubić Smojver, 18. 11. 2018. 19:36

           

I ove se godine s golemom tugom prisjećamo stradanja hrvatskoga grada Vukovara.

 

 

VUKOVAR
Nakon tri mjeseca on pade,
Učinjene su takve strahote da vam dah stade.
Vojnicima počast se daje,
Jer za Vukovar nisu imali predaje.
Kuće su im razorili,
Ali Vukovar opet nisu ostavili.
Strah žene za muža,
Jer ne zna što sudbina pruža.
Plač djece,
Krvi pune ulice.
Tuga, bol i nemoć,
Nikad nisi znao kad će pomoć doć.
U podrumima se skrivali
Dok su im najmilije ubijali.
Razorene bolnice, razorene škole,
Ali ne daju se, ipak Vukovar vole.
Neki čak ni grobak nemaju.
To je naših heroja grad,
naše vojnike u obrani nije sprječavala ni žeđ ni glad.
I bez obzira na sve, pamtit ćemo ga uvijek,
sada, sutra i zauvijek.

 

                                                                          Katja Zrinski, 2. KO
 

 [više]

Radionica izrade glagoljskih slova Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 8. 11. 2018. 19:59

Povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige koja se u cijeloj Hrvatskoj svake godine održava od 15. listopada do 15. studenog, u našoj školskoj knjižnici održana je zanimljiva i edukativna radionica. Ovogodišnja je tema manifestacije "Baš baština", a naglasak je na isticanju hrvatske kulturne baštine. Glagoljica je staro hrvatsko pismo koje predstavlja posebnost hrvatske kulturne baštine, ali i nacionalnog identiteta. Učenici 3. razreda pomoćnog usmjerenja kuhara/slastičara izrađivali su straničnike na kojima su ispisali svoja imena na glagoljici. Straničnike su obojali vodenim bojama i temperama i, poput pravog suvenira, ponijeli ih kući. Ovu je zanimljivu radionicu osmislila i vodila naša knjižničarka, gospođa Karmela Živković. Osim što su učenici svašta naučili, iskoristili su radionicu i za ugodno druženje u prostoru školske knjižnice.

Foto-galerija!

 [više]

12. međunarodna izložba inovacija „ INVENTUM“ Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 5. 11. 2018. 19:45

Naša je Škola već navikla na nizanje izvrsnih rezultata naših inovatora i njihovog mentora pa s nestrpljenjem čekamo njihova nova postignuća. Tako su i ove godine predstavili našu Školu na 12. međunarodnoj izložbi inovacija „INVENTUM“ u Iloku.  Manifestaciju je od 26. do 28. listopada 2018. godine organiziralo Društvo inovatora iz Iloka u suradnji s gradom Ilokom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i dr. Na izložbi su ravnopravno sudjelovali inovatori, udruge inovatora, osnovne, srednje i visoke škole iz Republike Hrvatske te inovatori Republike Srbije, Rumunjske i Crne Gore. Ukupno je bilo otprilike 80 inovatora s 44 inovacije. Filip Antolić, učenik drugog razreda autolimara, osvojio je brončanu medalju za inovaciju TURBO ROŠTILJ, a Enio Šibalić, učenik drugog razreda instalatera centralnog grijanja i kilmatizacije, osvojio je brončanu medalju za inovaciju SANJKE NA KOTAČIMA. Ovaj izvrstan rezultat učenici su osvojili pod vodstvom svog mentora, stručnog učitelja, Zorana Kozjaka. Inovacije imaju vrijednost kao pomagala u svakodnevnom životu. Roštilj ima mogućnost vrlo brze pripreme hrane, a sanjke mogu poslužiti i u vrijeme kada nema dovoljno snijega. U sklopu sajma organizirana su različita korisna predavanja i radionice, kao i organizirano turističko razgledavanje grada Iloka i njegove okolice.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovom mentoru na, i ovog puta, izvrsnim rezultatima!

Foto-galerija!

 

 [više]

"Umjetnik je ništa bez talenta, a talent je ništa bez rada" (Emile Zola) Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 31. 10. 2018. 11:10

Svake školske godine uspijevamo otkriti talentirane učenike. Ove smo godine otkrili talente u 1. razredu kozmetičara. Radi se, naime, o trima učenicama tog razreda - Josipi Simonović, Petri Drača i Lauri Fusić. One su svoj talent otkrile crtajući. Crtanjem se bave u slobodno vrijeme, kada pronađu inspiraciju iz svakodnevice. Pogledajte u foto-galeriji njihove radove.

 [više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 19. 10. 2018. 10:52

U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u našoj je Školi obilježena manifestacija Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Bila je to prilika da naši učenici stolarskog usmjerenja, ali i njihovi gosti, učenici Srednje tehničke škole iz Praga, izlože svoje radove.  Razredni odjeli naše Škole maštovito su uredili mirisne stolove koje su obogatili kruhom, kiflicama, dizanicama i raznim kolačima koje su izradile vješte ruke učenika, njihovih mama i baka. Nije se u našoj Školi pokazalo samo umijeće pečenja slastica, već i sviranja, pjevanja i recitiranja. Recitiranjem prigodnih tekstova učenice Renata, Katja, Ena, Marija i Petra podsjetile su nas na zahvalnost za sve blagodati koje imamo. Učenica Vanesa Mrvčić obogatila je naš program sviranjem harmonike, a Danijela Čović pjevanjem. U ritmu glazbe, u kojoj smo zaista uživali, manifestacija je završena proglašenjem najljepšeg razrednog stola! Ove godine najljepši je stol 2. razreda kozmetičara! Čestitamo pobjednicama na trudu i maštovitosti, a  svim učenicima, nastavnicima, kao i mamama i bakama koje su pomogle uljepšati ovu svečanost, od srca zahvaljujemo! Jučer je zaista bilo veselo!

Foto-galerija!

 [više]

„Poduzetnici budućnosti“ - studijsko putovanje u Bruxelles Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 9. 10. 2018. 09:35

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica u sklopu nagrade „Poduzetnici budućnosti“ Hrvatske udruge poslodavaca, sudjelovala je na studijskom putovanju u sjedište Europske Komisije u Bruxellesu od 1. do 3. listopada 2018. godine. Nagrađeni učenici Enio Šibalić (drugi razred instalatera grijanja i klimatizacije), Filip Antolić (drugi razred autolimara) i njihov mentor, stručni učitelj Zoran Kozjak, zajedno s 37 nagrađenih učenika i studenata iz Republike Hrvatske, ravnopravno su sudjelovali na dvodnevnom predavanju u sjedištu Europske Komisije, a posljednji dan u razgledavanju kulturnih znamenitosti. Predavanja su se odnosila na ulogu Europske Komisije, politiku EU i jedinstveno tržište, EU strategiju za mlade, a na kraju je održana radionica „Budućnost Europe“. Osim predavanja, sudionici su obišli važnije znamenitosti grada Bruxellesa i upoznali se s poznatim slasticama Belgije, neizmjernim vrstama vafli i čokolade.

 [više]

Svjetski dan učitelja

Autor: Kristina Golubić Smojver, 5. 10. 2018. 11:10

 

 

Svim učiteljima neka je sretan njihov dan!

 

 

 

 

Ismet Bekrić

UČITELJ

 

Ide u razred učitelj stari.

Korak mu svečan, uspravan hod.

Smiješak na licu gnijezdi se i zari,

djeca su zvijezde, a škola – svod.

 

Čekaju đaci svoga učitelja,

umjesto dnevnika – osmijeh im donosi,

rukom iskrenog, starog prijatelja

svakoga takne po ramenu, kosi.

 

Otkud u toj ruci toliko dobrote

i toliko snage u tom krhkom tijelu!?

Za sve učitelje – hvala ti, živote,

hvala za riječ, i blagu i smjelu.

 

Svaki dan novi – nova briga,

a ipak u svemu toliko ljepote,

na stolu kruh, jabuka i knjiga...

Za sve učitelje – hvala ti, živote!

                                                    

 

 [više]

Zlato i srebro naših mladih inovatora Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 24. 9. 2018. 21:11

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica sudjelovala je na 11. Nacionalnoj izložbi mladih inovatora u Bakru. Na ovoj se izložbi predstavilo 83 inovatora s 57 inovacija. Učenik naše Škole, Filip Antolić, osvojio je zlatnu medalju za inovaciju Turbo roštilj „ŽARKO“, a učenik Enio Šibalić osvojio je srebrnu medalju za inovaciju Sanjke s kotačima. Učenici su pod vodstvom svog mentora, stručnog učitelja, Zorana Kozjaka u sklopu izložbe sudjelovali i na raznim predavanjima i radionicama, na kojima je učenik Enio Šibalić osvojio medalju za prvo mjesto na radionici „Sigurno letimo s dronovima.“ Unatoč brojnim obvezama, mladi inovatori i njihov mentor pronašli su vremena i za razgledavanje grada Bakra. Cijela naša Škola je ponosna na njihov uspjeh te im od srca čestitamo na osvojenim medaljama!

 [više]

"Marljive ruke" na Miholjačkom sajmu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 18. 9. 2018. 09:06

U subotu, 15. rujna 2018. održan je Miholjački sajam na kojem su članice naše školske zadruge "Marljive ruke" predstavile svoje proizvode i radove. Miholjački je sajam poznat kao sajam poduzetništva, obrtništva, poljoprivrede i turizma pa su učenice 2. razreda cvjećara sa svojom nastavnicom Kristinom Horvat Vargović brojnim posjetiteljima sajma predstavile što to marljive ruke u našoj Školi izrađuju! Radove koje su predstavile možete pogledati u foto-galeriji.

 [više]

Poduzetnici budućnosti

Autor: Kristina Golubić Smojver, 14. 6. 2018. 15:23

Učenici naše Škole, Enio Šibalić i Filip Antolić, sa svojim su stručnim učiteljem, mentorom, osmislili samonatapajući cvjetnjak. Hrvatska udruga poslodavaca njihov je projekt nagradila s 25 tisuća kuna i, od ukupno 175 projekata, njihov je uvrstila u 5 najboljih. Dobivenu nagradu će uložiti u edukaciju tima i pokretanje proizvodnje. Čestitamo učenicima i njihovom mentoru!

 [više]

Čitanjem do zvijezda Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 17. 5. 2018. 14:51

Državno natjecanje Čitanjem do zvijezda održalo se u petak, 11. svibnja 2018. To je natjecanje u znanju i kreativnosti koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provode ga školski knjižničari. Kvizu znanja i kreativnosti pristupilo je 130 učenika. Za regionalnu razinu učenici su trebali pročitati:

 

     1. August Šenoa : Zlatarevo Zlato (lektirni naslov)

     2. Miro Gavran: Judita

     3.  Mark Zusak: Kradljivica knjiga  

     4. Marija Jurić Zagorka: Vitez slavonske ravni

Ove godine tema cijelog natjecanja je povijesni roman kao književna forma. Pitanja u kvizu obuhvaćaju fabulu i likove iz tih književna djela te životopise autora, pitanja vezana za ilustratore i kritike tih književnih djela. Povjerenstvo, u sastavu: Lucijana Živković, prof., Ivana Vlaisavljević, prof. i Kristina Golubić Smojver, prof., utvrdilo je da je natjecanju pristupilo pet učenica: Nikol Bilić, Lucija Kapraljević, Valentina Šerepec, Iva Talijanac iz 4.KO, i Sara Pavelić iz 2.KO te da je natjecanje bilo u potpunosti regularno. Postignuti rezultati naših učenica:

16. mjesto Valentina Šerepec (4.KO) ukupan broj bodova 50/75 riješenost testa 67%

18. mjesto Nikol Bilić (4.KO) ukupan broj bodova 48/75 riješenost testa 64%

18. mjesto Sara Pavelić (2.KO) ukupan broj bodova 48/75 riješenost testa 64%

19. mjesto Lucija Kapraljević (4.KO) ukupan broj bodova 47/75 riješenost testa 63%

20. mjesto Iva Talijanac (4.KO) ukupan broj bodova 46/75 riješenost testa 61%

Čestitamo našim učenicama na postignutim rezultatima!                              

                                                           Povjerenstvo za provedbu natjecanja

 

 [više]

Smotra učeničkih zadruga Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 17. 5. 2018. 14:39

10. svibnja 2018. godine u Virovitici je održana Smotra učeničkih zadruga na kojoj su se predstavili i učenici naše Škole. Bila je to prilika za isticanje vještih ruku naših učenika te kreativnih ideja njihovih nastavnika-mentora. Naši cvjećari i stolari bogatiji su za još jedno lijepo, kreativno i poučno iskustvo. Kako im je bilo na Smotri, pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

Jutro poezije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 24. 4. 2018. 11:14

23. travnja 2018. godine obilježili smo Svjetski dan knjige i Dan hrvatske knjige. Nadahnuti poezijom poznatih hrvatskih pjesnika (A.B. Šimića, D. Tadijanovića, T. Ujevića i D. Cesarića) učenici 1. razreda instalatera grijanja i klimatizacije i stolara u školskoj su knjižnici interpretativno čitali pjesme naših poznatih pjesnika te su na umjetnički način uljepšali jutro proljetnog ponedjeljka! Zavirite u foto-galeriju!

 [više]

Sretan Uskrs!

Autor: Kristina Golubić Smojver, 28. 3. 2018. 11:15

 [više]

Radionica ukrašavanja pisanica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 25. 3. 2018. 14:35

U petak je u našoj Školi vladala prava radna atmosfera! U novopremljenom cvjećarskom praktikumu održavala se radionica ukrašavanja pisanica. Učenici cvjećarskog i vrtlarskog usmjerenja, sa svojom nastavnicom Kristinom Horvat Vargović, učenike naše Škole su podučavali ukrašavanju pisanica salvetnom tehnikom (decoupage), crtanjem voskom, masnim bojama te bojanjem lukom. Nije to bila samo prilika za rad, već i za ugodno druženje uz opuštajuću glazbu i mirisne svijeće. Njihovom pozivu na radionicu odazvalo se mnoštvo učenika, ali i nastavnika. Dašak te ugodne atmosfere i umjetnički izrađene pisanice pogledajte u našoj foto-galeriji.

 [više]

Razgovor sa stručnim učiteljem Zoranom Kozjakom Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 19. 3. 2018. 17:56

Stručni učitelj naše Škole, Zoran Kozjak, dobitnik je  državnog priznanja za svoje inovativne radove, nagrade "Faust Vrančić" za tehničku kulturu pa smo odlučili popričati s njim. Evo što nam je rekao. U školi kao stručni učitelj, Zoran Kozjak, radi već skoro 25 godina, a sa samim inovacijama krenuo je davne 1996. godine. Učitelja u ovome poslu najviše usrećuje inovativan rad s učenicima koji su zainteresirani za ono što rade i jako mu je važno da su svi učenici zadovoljni njegovim radom i poučavanjem. Učitelj bi u svom poslu volio promijeniti izgled i funkcionalnost radionice. Smatra kako bi se renoviranjem i moderniziranjem radionice olakšao rad i učenicima i njemu. Time bi svi bili još bolji u svojim znanjima i vještinama i nastavili bi i dalje dobivati brojna priznanja i nagrade za svoj rad. Naš stručni učitelj dobiva ideje za inovacije tako što vidi neku stvar koja ne valja i pokuša ju poboljšati najbolje što je moguće. Priupitali smo ga je li zadovoljan svojim radom i svime što čini. Kaže da je zadovoljan, ali da poteškoća pri radu uvijek ima, a najgori problem su financije, no smatra da će se to s  vremenom početi rješavati. "Padova u radu je uvijek bilo, ali sve što je zamišljeno, napravljeno je na lakši ili teži način. Svake godine ide se na razna natjecanja kako bi se promovirala naša Škola i ideje koje dolaze iz nje.  Konkurencija je velika, ali pokušavamo konkurirati ostalim školama, učenicima i njihovim mentorima i to je odlična stvar! Na taj način dolazi do razmjene iskustava, stjecanja novih znanja te ugodnog i pozitivnog druženja s ostalim ljudima" istaknuo je učitelj. Na kraju ovog našeg ugodnog razgovora s našim stručnim učiteljem, pitali smo ga što bi poručio svim učenicima i možda novim inovatorima. "Svi učenici, koji su uporni i vole slušati, uspjet će u svemu jer hrabrost nema granica."

Čestitamo našem stručnom učitelju Zoranu Kozjaku na zasluženoj nagradi i trudu koji ulaže u obrazovanje i rad s učenicima!

 

 Foto-galerija                                               Davor Bušetinčan i Stjepan Hokman

 [više]

Posjet Mikrobiološkom laboratoriju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 13. 3. 2018. 17:29


U sklopu predmeta Medicinska mikrobiologija, već četvrtu godinu za redom,  3. razred kozmetičara s nastavnicom Majom Ivanac posjećuje Mikrobiološki laboratorij Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok u Virovitici. U ponedjeljak, 12. ožujka 2018. učenici su imali priliku upoznati se s načinima prikupljanja i vrstama uzoraka koji se koriste u mikrobiološkoj pretrazi. Pokazani su im uređaji kao što su autoklav i sterilizator, koji se koriste pri sterilizaciji u mikrobiološkom laboratoriju. Također im je pokazano nasađivanje bakterija na hranjivu podlogu te razlike između pojedinih hranjivih podloga s obzirom na to u koju se svrhu koriste. Učenici su imali prilike promatrati pod mikroskopom  mikroskopske preparate bakterija Escherichie coli, stafilokoke i streptokoke koji su prethodno obojani metodom bojanja po Gramu.  Iskreno se zahvaljujemo djelatnicima Mikrobiološkog laboratorija što su nam to omogućili i ove školske godine. Takav pristup će uvelike pomoći učenicima u učenju. Veselimo se ponovnom posjetu iduće školske godine. U našoj foto-galeriji možete pogledati kako je sve to izgledalo.

 [više]

Natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 13. 3. 2018. 17:17

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Virovitica održano je u subotu, 10.03.2018., školsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. U kategoriji srednjih škola (mladi) sudjelovali su učenici iz triju srednjih škola: Tehničke škole Virovitica, Industrijsko-obrtničke škole Virovitica i Gimnazije Petra Preradovića Virovitica. Ekipu mladih Industrijsko-obrtničke škole Virovitica činile su učenice drugog razreda kozmetičara (2.KO): Ana Antolović, Lorena Samardžić, Lara Macanović, Petra Grdan, Lucija Pravdić i Klara Gerstner te učenica 3. razreda kozmetičara Monika Horvat. Mentorica ekipe je bila profesorica Maja Ivanac. Naša ekipa je na natjecanju osvojila  DRUGO MJESTO, dok je prvo mjesto zauzela ekipa Tehničke škole Virovitica. U ugodnoj atmosferi stekla su se nova prijateljstva i novo iskustvo koje će pomoći u svakodnevnom životu. Detalje natjecanja i detalje rezultata natjecanja možete pogledati na stranici  http://crvenikrizvirovitica.blog.hr/  i u foto-galeriji.

 [više]

Moderna žena

Autor: Kristina Golubić Smojver, 8. 3. 2018. 18:21

"Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki skok za čovječanstvo" riječi su kojima je Neil Armstrong opisao razboritost ljudskog uma i tehnološka dostignuća modernog čovjeka (nakon slijetanja na Mjesec). Ista izjava u drukčijoj formulaciji koja bi opisivala ljudsku osviještenost u vezi spolnih ravnopravnosti i prava glasa žena nakon emancipacije glasila bi: "Ovo je veliki korak za ženu i veliki skok za čovječanstvo."  Ali položaj žena u društvu i njihova uloga u njemu nije se značajno promijenila. Iako je patrijahalno društvo iza nas, odjeci muške "nadmoći" i inferiornost žena stvorili su plimu predrasuda modernog društva prema sposobnostima  ljepšeg spola. Ovaj navod je potkrijepljen podatkom da žene u prosjeku zarađuju 24% manje od muškaraca, rade duže i imaju manju šansu za ostvarivanje mirovine tijekom života. Žene, također, obavljaju u prosjeku dva i pol puta više neplaćenog rada, uključujući brigu o drugima i kućanske poslove. Nakon svega navedenog trebamo postaviti pitanje: "Postoji li uopće ravnopravnost spolova?" I prije svega, što je to ravnopravnost spolova? To pitanje ostavljam otvoreno za debatu. O modernoj ženi ili ženi 21. stoljeća ne možemo govoriti, a da ne spomenemo feminizam. Taj pojam na mnogim licima često izaziva kiseli izraz. Zašto? Tri su do danas vala feminizma nastojala oravnopravniti položaj žena. Prvi val (od 1800. do 1920. g.) je val feminizma koji se prvenstveno koncentrirao na zadobivanju prava žena. Drugi val (od 1960. do 1980.) bio je pokret za žensku ravnopravnost. A treći val ( od 1990. godine do danas) je val koji (po mome mišljenju) izaziva kiseli izraz. Naime, treći val se ne bori samo za ravnopravnost, već indiskretno navodi da bi se žene trebale ponašati kao muškarci, možda čak i imati veća prava. Sve u svemu, stanje žena u modernom društvu nezadovoljavajuće je samim time što se javljaju pokreti za ostvarivanjem njihovih prava. Kao civilna i razumna bića trebali bismo potpuno izjednačiti oba spola u svim segmentima i porama ljudskoga života.

                                                                                          Davor Bušetinčan
 

 [više]

Nasilje nije fora

Autor: Kristina Golubić Smojver, 7. 3. 2018. 20:00

Svatko je barem jednom u životu počinio nasilje nad osobom, iako možda tog trenutka nije bio svjestan da je to jedna vrsta nasilja, ali isto je tako bio osoba nad kojom je nasilje počinjeno. Za početak, nasilje se dijeli na: fizičko, psihičko, verbalno i socijalno. Zastrašujuć je podatak da je svako peto dijete izloženo nasilju i da su žene najugroženije po tom pitanju. Unicef je nedavno objavio da je školsko nasilje iz godine u godinu sve veće, što mene  osobno zabrinjava, jer te osobe su tu da se obrazuju, da stvore nešto u životu te da grade svoje snove, a ne da budu vođe nasilja i da svoju nesigurnost i manjak samopoštovanja kamufliraju kroz nasilje nad slabijima od sebe. Sigurno da je tim osobama, koje vrše nasilje, zanimljivo da druga strana ima strah od njih, ali zapitajte se kako je njima i koje posljedice imaju zbog nečije zezancije? Kako biste se vi osjećali u tom trenutku? Mislite da je nasilje fora? Žao mi je što svaka žrtva nasilja, zbog počinjenog, traži krivca u sebi, ali želim da znaju da su oni osobe koje zaslužuju poštovanje od drugih, baš kao i svaka osoba na ovoj planeti. Ne smiju se bojati, već trebaju hrabro i dostojno koračati kroz život jer samo je nebo granica, a toliko je lijepih stvari oko nas. Osobe koje misle da su „fora“ svojim nasilnim ponašanjem, tim činom samo govore kakva su osoba i koliko vrijede. Nažalost, takvih je puno, ali vjerujem da je nas ostalih više, koji svojim ponašanjem i poštovanjem drugih bića oko sebe stvaramo posebno svjetlo oko nas. Smatram da su predrasude u današnje vrijeme okidač svakog nasilja jer je današnje društvo puno predrasuda i omalovažavanja ljudi koji nisu poput ostalih, a ne shvaćaju da se svatko od nas po nečemu razlikuje od drugih. Stvoreni smo da budemo jedinstveni. Nije bitno kako tko izgleda niti koliko tko ima, bitno je da si dobar čovjek i da svojim ponašanjem poslužiš kao primjer drugima, a ponajviše onima koji tek stvaraju sebe i svoj karakter. Bitno je da živiš bez predrasuda i da svakome dopustiš da pokaže svoje kvalitete i kakva je osoba. Neke stvari ne možemo odmah vidjeti, one se pokažu tek kasnije. Trebamo si dopustiti taj rizik da prije predrasuda vidimo svojim srcem kakva je tko osoba. Mali princ je rekao jednu rečenicu koju bih htio da svaka osoba zapamti, a to je: „Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno,očima je nevidljivo.“

                                                                                                  Tomas Kulej

 [više]

Poezija učenice Katje Zrinski

Autor: Kristina Golubić Smojver, 4. 3. 2018. 14:07

Katja Zrinski učenica je prvoga razreda kozmetičkog usmjerenja. Njena ljubav prema poeziji traje još od osnovne škole. Neke životne situacije, svakodnevna događanja i emocije prenijela je u stihove. Rado piše pjesme u svoju "posebnu" bilježnicu, a neke od pjesama sramežljivo je odlučila podijeliti s nama. Bravo, Katja!

 

   VUKOVAR
Na istoku domovine naše stoji Grad heroja,
Grad suza, patnji i bola.
Kad kažemo pobjeda rata,
Sjetimo se hrabrih Hrvata.
Za sva stradanja, za sva mučenja nema drugog imena.
Dokle god će Dunav da teče,
Tvoje ime Hrvati zaboravit neće.
Zato nam i dalje ponosito stoj,
Dragi Vukovaru moj.

 

 ISPOD ULIČNE LAMPE
Snijeg pada,
Zima vlada.
Ulice su puste,
Na mene padaju pahulje guste.
Ispod ulične lampe stojim sama,
Oko mene svud je tama.
Čekam te.
Mjesec tužno sjaji,
Da nećeš doći on mi taji.
Ruke zebu, a i hladno mi je,
ljubav me tvoja sve manje grije.
Suze moje s pahuljama padaju,
Još se ruke moje tvojima nadaju.
Čekam te. Ispod ulične lampe ja te čekam.
Uzalud.

                                         

PODRAVINA
Korijeni moji daleko sežu,
za Podravinu mene vežu.
Pa miris proljeća u tebi,
ko te takvu zavolio ne bi.
Podravino lijepa, ti predivni kraju,
u te živjeti je ko u raju.

 

  PROLJEĆE
Udahni polako, ali duboko.
Osjeti taj miris, osjeti taj zvuk,
osjeti naše milo proljeće.
Poslušaj ptica pjev
što zovu te u njihove zborove.
Poslušaj te male stvorove.
Pogledaj to proljeće.
Ali pogledaj ga oštro
i zimu sasjeci.
Odloži tugu,
i radost zagrli,
kao nebo dugu.
Sve je puno pupoljaka nježnih,
nema više dana snježnih.
Ponovno su puna gnijezda,
oko nas ruža cvat,
u zraku miris jagoda,
ulicama ide svat.
Proljeće je stiglo.
Udahni ga.
Polako, ali duboko.

 

 

 [više]

Čitanjem do zvijezda Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 27. 2. 2018. 16:50

Regionalno natjecanje Čitanjem do zvijezda održalo se u petak, 23. veljače 2018. To je natjecanje u znanju i kreativnosti koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provode ga školski knjižničari.

Kvizu znanja i kreativnosti pristupilo je 273 učenika. Za regionalnu razinu učenici su trebali pročitati sljedeća djela:


     1. August Šenoa : Zlatarevo Zlato (lektirni naslov)
     2. Miro Gavran: Judita
     3. Mark Zusak: Kradljivica knjiga
     

Ove godine tema cijelog natjecanja je povijesni roman kao književna forma.
Pitanja u kvizu obuhvaćaju fabulu i likove iz tih književnih djela te životopise autora romana. Povjerenstvo (Lucijana Živković, prof., Ivana Vlaisavljević, prof. i Kristina Golubić Smojver, prof.) je utvrdilo da je natjecanju pristupilo pet učenica: Nikol Bilić, Lucija Kapraljević, Valentina Šerepec, Iva Talijanac iz 4. razreda kozmetičara i Sara Pavelić iz 2. razreda kozmetičara te da je natjecanje bilo u potpunosti regularno. Za prolaz na državno natjecanje trebalo je riješiti 70% pitanja, tj. imati 42 od 60 točnih odgovora. Učenice su postigle zavidan rezultat i sve su se plasirale na državno natjecanje. Iskrene čestitke na postignutim rezultatima i puno uspjeha na državnom natjecanju!

                                                           Povjerenstvo za provedbu natjecanja

 

 [više]

Sretno Valentinovo!

Autor: Kristina Golubić Smojver, 14. 2. 2018. 10:41

 

Našim dragim učenicima želimo sretan Dan zaljubljenih!

 

 

 

Osvrt moje ljubavi

 

Okrećem se i vidim svoj odsjaj,

prelazim korak po korak.

Pogledavam u crnu tamu moje stvarnosti.

 

Polako gledam crni svijet i zamišljam

kako ću živjeti s crnom ljubavi

moje mladosti.

 

Oči pune suza ocrtavale su njezinu

sjajnu fizionomiju moje rane mladosti.

Pokušao sam kroz noć razmisliti

kako bih ljubav stavio u stih.

 

Stihove svoje okrećem u riječi

koje sam namijenio i pokušao

predočiti tvojim očima.

                                                                             Antonio Jurković, 2.2.IGK

 

Za tebe, cvijeće moje

 

Išao sam na Trg sreće

I kupio sam ljubav

za tebe

Ljubavi moja.

Išao sam na Trg cvijeća

I kupio sam cvijeće

za tebe ljubavi moja.

Išao sam na Trg željeza

I kupio sam željezo.

Teške okove za tebe

Ljubavi moja.

Zatim sam otišao na Trg robova

i tražio sam tebe,

ali te nisam našao.

Ljubavi moja

VOLIM TE.

                                                     Tomas Kulej, 2.2. IGK

 [više]

Vjerujem u bolju budućnost

Autor: Kristina Golubić Smojver, 13. 2. 2018. 10:19

Danas je možda bio najgori dan u vašem životu. Najdužih 24 sata. Iscrpljujućih 1 440 minuta. Možda ste danas imali najteži ispit, prekinuli vezu, izgubili prijatelja ili rođaka, svjedočili groznoj svađi ili rastavi braka, ili ste prošli kroz tisuće sitnih, užasnih trenutka koji su ostali u mislima kada ste se srušili na svoj krevet na kraju dana. Potpuno vas razumijem. I znam da sada imate osjećaj kao da se ne možete više pomaknuti, nemate snage ni za što, kao da su vam lanci oko ruku i nogu, kao da vas drže poput taoca u vašem vlastitom krevetu. Znam da se osjećate kao da su vam utezi na srcu, da vas nešto snažno stišće u prsima da jedva možete disati. Sva odlučnost koju obično imate, sva motivacija koju obično nađete u najdubljim dijelovima svog srca, i svo to samopouzdanje i sreća i snaga koju ste imali u prošlosti je nestala. Sve što trenutno osjećate je praznina. Razumijem. Život nije došao u paketu. Nije došao savršen, već ga mi moramo izgraditi. Moramo ga prihvatiti onakvog kakav je. Život nas ponekad slomi. Lomi do točke u kojoj ne znamo tko smo više. Ali, želim vam dati onaj tračak svjetla za koji se nadam da ćete se uhvatiti. Danas je jedan dan, 24 sata, 1 440 minuta i završit će. Nikada ne smijete dopustiti da vas strah okupira. Ne smijete dopustiti da zlo pobijedi dobro. Nikada ne smijete dopustiti da gubite jer… Rođeni ste kao pobjednici. Nije sve divno, krasno i bajno kao u onim filmovima gdje svi žive sretno i veselo do kraja života, nije sve onako kako nam je Hollywood spremio i servirao nam. Današnji dan je bio dug, možda i bolan, možda i težak. Možda vas je ostavio bez smjera i nade, ali dolazi sutra, a sutra je ipak novi dan. Od danas će bol,  teret, nered i buka nestati, kao što će sunce sutra izaći. A, u zoru će doći druga prilika. Prilika da riješite probleme iz prošlosti. Prilika za obnovu onoga odakle ste srušeni. Prilika za započeti ispočetka. Prilika da ozdravite. Danas može biti najteži dan koji ste ikada prošli, ali danas je dan koji je privremen. Danas neće trajati zauvijek. Danas će prestati, neće više postojati i da, postat će samo sjećanje. Svrha života je suočavati se s novim stvarima i problemima koje vam svakodnevica donosi, ali prihvatiti ih kao dio života. Kao nešto što je normalno i što se događa svima. Ne treba u svemu tražiti nešto loše, sve treba gledati s neke vedrije strane. U svakoj lošoj strani mora postojati i jedna dobra, samo ako ju znate pronaći. Ne možete, naravno, reći da ono što se dogodilo i ono što ste osjetili nije bilo stvarno ili važno, jer je. Ali, ne dopustite sebi vezivanje uz ono što se danas dogodilo. Ne možete dopustiti da ta 24 sata vode vašu budućnost i da vas drže zarobljene u kutu jer sigurno će se opet dogoditi loše situacije u životu, no ako ih uspijete malo zanemariti, sjetit ćete se da su prolazne. Morate naučiti nešto od danas, rasti od danas. Morate iskoristiti danas da sebe potaknete da ojačate, da postanete moćniji nego što ste ikada mislili da je moguće. Morate osvijestiti lekcije koje ste danas naučili, ljude koji su vas danas slomili i iskoristiti ih za svoj napredak. Morate naučiti kako loše pretvoriti u vrline u svom srcu i morate gledati na sutra sa svježim očima. Jer danas je danas, ali uskoro će biti jučer. I nakon dva dana, dva tjedna, dvije godine, možda se današnjeg dana više nećete ni sjećati, postat će dio vaše prošlosti. Zato, ostavite današnji dan iza sebe, radujte se sutrašnjem danu i novim početcima jer zaslužujete novo sutra.

 

                                                                                       Renata Dorić, 1. KO

 

 [više]

Kad srca polude... Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 7. 2. 2018. 20:48

Bliži se Valentinovo-Dan zaljubljenih kojeg svi željno iščekujemo! Baš zato je na školskim hodnicima ovih dana posebna atmosfera. Euforija, smijeh, energija... Svi su puni ideja, nešto smišljaju, rade... U holu Škole smješten je školski ljubavni sandučić koji prima ljubavne poruke (imamo informaciju da je već pun)! Učenici 2. razreda instalatera i 1. razreda kozmetičara pišu prekrasne ljubavne pjesme... Učenici 1. razreda cvjećara ukrašavaju školu cvijećem, srcima, ljubavnim porukama... Čini se da će veljača - mjesec ljubavi, uistinu biti posebna!

 [više]

Strašne priče naših neustrašivih učenika

Autor: Kristina Golubić Smojver, 3. 2. 2018. 13:37

Učenici 2. razreda instalatera grijanja i klimatizacije na nastavi Hrvatskoga jezika upoznali su se sa životom i djelima književnika Edgara Alana Poa - majstorom horora. Inspirirani njegovom pročitanom poemom Gavran koja ga je učinila poznatim i slavnim, učenici su odlučili napisati svoje mistične, mračne, "strašne priče".

 [više]

LiDraNo

Autor: Kristina Golubić Smojver, 27. 1. 2018. 23:13

Ovogodišnji će se LiDraNo - smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva održati 12. veljače u Tehničkoj školi Virovitica. Našu će Školu na LiDraNu predstavljati Renata Dorić, učenica 1. razreda kozmetičara u kategoriji literarnog izraza. Želimo joj puno uspjeha!

 [više]

Sretan Božić!

Autor: Slobodan Koletić, Kristina Golubić Smojver, 18. 12. 2017. 12:53

Čestit Božić uz obilje mira i blagoslova žele Vam novinske crtice!

 [više]

Čitanjem do zvijezda Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 11. 12. 2017. 23:07

Školsko natjecanje Čitanjem do zvijezda održalo se u petak, 8. prosinca 2017. godine.
To je natjecanje u znanju i kreativnosti koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provode ga školski knjižničari. Kvizu znanja i kreativnosti pristupilo je 356 učenika.
Za školsku su razinu učenici trebali pročitati sljedeća djela:
        1. August Šenoa : Zlatarevo Zlato (lektirni naslov)
        2. Miro Gavran: Judita

Ovogodišnja tema natjecanja odnosila se na povijesni roman kao književna forma. Pitanja u kvizu obuhvaćala su fabulu i likove iz navedenih književnih djela. Školskom natjecanju je pristupilo pet od ukupno šest prijavljenih učenica. Povjerenstvo, u sastavu s profesoricama Hrvatskog jezika - Lucijanom Živković, Ivanom Vlaisavljević i Kristinom Golubić Smojver -  utvrdilo je da je natjecanju pristupilo pet učenica: Nikol Bilić, Lucija Kapraljević, Valentina Šerepec, Iva Talijanac iz 4. razreda kozmetičara i Sara Pavelić iz 2. razreda kozmetičara te da je natjecanje bilo u potpunosti regularno. Za prolaz na županijsko natjecanje trebalo je riješiti 60% pitanja, tj. imati 30 od 50 točnih odgovora.
Učenice su postigle zavidan rezultat - sve su se plasirale na županijsko natjecanje. Iskrene čestitke na postignutim rezultatima i puno uspjeha na županijskom  natjecanju!

 

                                                           Povjerenstvo za provedbu natjecanja
 

 [više]

Na pragu svijeta odraslih

Autor: Kristina Golubić Smojver, 6. 12. 2017. 16:16

Čovječe, kako je vrijeme brzo prošlo! Sjetim se, nekada... Razmišljam... Sjetim se djetinjstva i kako sam se veselila sitnicama. Koliko sam bila sretna kada sam naučila voziti bicikl. Veselila sam se pjesmama i plesala. Kao mala bila sam pravi vražićak... Sjetim se prvog ispalog zubića i Zubić-vile koja je donosila novac kojem sam se toliko radovala, a nisam čak znala ni čemu služi... Sjetim se prve simpatije i iskazivanja ljubavi na poprilično bolan način - on tebe za kosu, ti njega pernicom! Kako smo stajali na hodniku škole i držali se za ruke, a tada čak nismo znali ni što ljubav znači. Sjetim se starih pisama prijateljica i leksikona koje smo ispunjavale i odgovarale na pitanja. Sjetim se kako smo se pravile da smo odrasle pa lagale da smo jedna kod druge, a zapravo smo išle na izlete, kako smo pravile kolače od blatnih pločica i dodavale razne trave... Razmišljajući shvatim da toga više nema i jedino što mi ostaje su uspomene. Shvatim da ne mogu vratiti vrijeme, prijatelje kojih nema i ljubav koja ne postoji. Ne pomaže da, kao nekad, zagrlim medu pa da sve bude u redu. Ne mogu se zavući mami i tati u krevet kada imam noćnu moru. Ne mogu napisati leksikon sa svim pitanjima i dati prijateljicama da se potpišu jer bi mislile da sam luda. Shvatim da sam odrasla, da je plišani medo samo jedna plišana igračka koja ne priča i ne osjeća, da rijetko postoje pravi prijatelji i da je samo jedna ljubav prava.

 

                                                                                                 Renata Dorić

 [više]

Postoji li muško-žensko prijateljstvo?

Autor: Kristina Golubić Smojver, 6. 12. 2017. 15:52

Bog je stvorio Adama i Evu. Da bi mogli preživjeti, moralo je postojati prijateljstvo i kompromis. Mnogo se toga od tada do danas promijenilo i svakim danom će se mijenjati. Prijateljstava između muškaraca i žena danas ima jako malo, tako malo da ih se ne može ni naći. Svatko tko traži, naći će takvo prijateljstvo, ali zbog oštrih riječi naše okoline to ispada nemoguće. Život i godine prolaze. To treba iskoristiti i naći prijateljstvo. U svom životu vjerojatno neću osjetiti žensko prijateljstvo jer sam pehist ili junak novoga doba... Pokušao sam preskočiti fazu prijateljstva, ali je to problem.  Koliko god tražio, ne nalazim prijatelje jer ih je sve manje, a problema više. Nemam s kime podijeliti dobro i zlo. Ali, treba se okrenuti i svakome pružiti šansu, bez obzira na fizičku, psihičku, materijalnu ili bilo kakvu drugu manu.  Koju god osobu upoznali, malo vremena vam ostane da bi vas ljudi prepoznali  i upoznali u dušu. Prijateljstvo između spolova ne bi trebalo imati nikakve prepreke. Bitno je da čovjek, bez obzira na rasu i spol, čvrsto stoji na zemlji i pokušava tražiti kompromis i prijateljstvo. Svim silama se trebamo boriti i nalaziti nove prijatelje jer ipak je to naša budućnost koja nam može promijeniti cijeli svijet. Talisman ne smijemo tražiti u predmetima, već u ljudima koji nas okružuju jer oni nam donose sreću. Kada se nađete pred zidom i vapite za pomoći, ljudi će uskočiti kakva god da je situacija u pitanju. Nikada  se ne smije odustati od ljudi i prijatelja, bili oni muški ili ženski.

Hvala.

 

                                                                                          Davor Bušetinčan

 [više]

Gordana Hegić predstavila upotrebu pčelinjih proizvoda u kozmetici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 6. 12. 2017. 15:03

U srijedu, 6. prosinca 2017.g. u našoj je Školi održano stručno predavanje pod nazivom Upotreba pčelinjih proizvoda u kozmetici. Predavanje je održala profesorica Gordana Hegić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kojem su nazočili učenici frizeri i kozmetičari. Kroz zanimljivu prezentaciju prikazala je mogućnost uporabe meda, propolisa i ostalih pčelinjih proizvoda u kozmetičke, ali i medicinske svrhe.

Foto-galerija!

 [više]

Savjeti za ljepotu naših kozmetičarki

Autor: Kristina Golubić Smojver, 29. 11. 2017. 15:26

                            Čišćenje lica


Čišćenje lica svakodnevni je dio njege lica. Samim umivanjem lica ne uklanjamo nečistoću u porama i masnoću s lica, niti ga čistimo. Zapravo samo isušujemo lice. Voda ne može otkloniti masnoću s lica jer, kako kažemo, masnoća se ne može otopiti u vodi.
Kako bi lice temeljito očistili od šminke, masnoće i nečistoća, potrebno je koristiti mlijeko, losion ili gel za čišćenje koji sve to uklanjanju.
Postoje 3 vrste čišćenja lica : mehaničko čišćenje, mikroabrazija kisikom i peeling lica frakcijskim laserom.
 
MEHANIČKO  ČIŠĆENJE

Uloga mehaničkog čišćenja je uklanjanje zatvorenih mitesera.. Sitnim iglama vrši se površinski ubod u miteser te se prstima istiskuje miteser. Tretman se ponavlja ovisno o tipu kože svakih 30 dana ili duže.
       
MIKROABRAZIJA  KISKOM    

Preporuča se za sve tipove kože. Koristi se fiziološka otopina koja,  pomiješana s kisikom, ulazi u najsitnije pore i najtemeljitije čisti lice jer ukloni mitesere i nečistoću. Znatno popravlja izgled lica i kvalitetu kože pa možemo reći da se radi o pravom dubinskom čišćenju lica. Metoda nije bolna niti neugodna, nije potreban oporavak.
       
PEELING  LICA  FRAKCIJSKIM   LASEROM  

Metoda se preporuča kod masne i mješovite kože s proširenim porama, pogotovo s aknama ili problematičnom kožom. Cilj tretmana je na površini kože što dulje održati otvorene pore. Metoda ne boli i nije neugodna.  

 

                                                                                            V.C. i I. Š. (1.ko)

 [više]

Europski tjedan vještina naših učenika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 26. 11. 2017. 17:37

U petak, 24. studenog 2017. godine, povodom Europskog tjedna vještina učenici naše škole, Industrijsko-obrtničke, i Tehničke škole pokazali su vještine svog zanimanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Učenici cvjećari predstavili su adventske vijence koje su napravili svojim vještim rukama. Kozmetičarke su predstavile razne sapune i kreme, pokazale vještine šminkanja i uređivanja noktiju, a frizeri su pravili frizure. Učenici Tehničke škole zanimanja šumar pokazali su vrste kukaca i češera, a medicinari su mjerili razinu šećera u krvi. Na izložbi su svoje radove predstavili i učenici Srednje tehničke škole iz Praga.

Foto-galerija!

                                                                                              Ena Peterfai

 [više]

Vrijedne ruke naših cvjećara Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 24. 11. 2017. 19:26

Uskoro ćemo zapaliti prvu adventsku svijeću što je znak dolaska božićnih blagdana. Kao i svake godine, naši učenici cvjećarske struke vrijedno i maštovito izrađuju božićne ukrase koji će krasiti naše domove. Praktična nastava našim učenicima je omiljena jer svoje ideje mogu pretvoriti u djela. Sa svojom nastavnicom Kristinom raduju se svakom nastavnom satu, a njihove radove, pozitivnu energiju i radnu atmosferu pogledajte u foto-galeriji!

 [više]

Učenici stolarske struke ugostili učenike iz Češke Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 20. 11. 2017. 18:59

U sklopu projekta Erasmus + naši učenici stolarske struke posjetili su Češku. Nakon dvotjednog obučavanja i obrazovanja u Pragu, stekli su nova prijateljstva s praškim učenicima. Prije tjedan dana naši su učenici ugostili svoje prijatelje. Kako se uvijek u dobrom društvu nađe vremena za zabavu, odmor ili sport, učenici su u sportskoj dvorani odigrali nogometnu utakmicu. Rezultat je bio 4:2 za goste! Čestitamo!

 [više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Kristina Golubić Smojver, 17. 11. 2017. 18:51

Prije 26 godina, naša domovina je pretrpjela najveći udarac u Domovinskome ratu -  poražen je hrvatski grad Vukovar. U sjećanje na mnogobrojne žrtve rata, učenici naše Škole su zapalili svijeće u Vukovarskoj ulici. Naša su srca u Vukovaru - mjestu posebnog pijeteta, gradu heroju.

 [više]

Selma Pervić: "Budite uporni u onome što radite i nikad ne odustajte" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 15. 11. 2017. 20:51

Učenica naše Škole, šesnaestogodišnja Selma Pervić, rekla nam je nešto o svom talentu - crtanju.

Selma dolazi iz Bosne i Hercegovine, točnije Ključa u blizini Bihaća. Ondje je pohađala prvi razred Umjetničke škole - likovni smjer. Sada pohađa našu Školu, ide u drugi razred kozmetičara, ali mora polagati predmete prvog razreda jer joj predmeti iz Umjetničke škole nisu slični odabranom zanimanju. Svojim dolaskom u našu Školu počastila nas je prekrasnim i do krajnjih granica istaknutim crtežima čijom smo genijalnošću ostali zatečeni. Selma se od 4. razreda osnovne škole bavi crtanjem. Strast i želja su je naveli na crtanje te nam je otkrila kako u radovima traži utjehu i kako jedino na taj način uspijeva crtati. Kada joj je teško i kad je usamljena, uzima  papir i olovku i počinje stvarati nove crteže. U početku je crtala oči, a zatim i ostale dijelove lica te ih spajala u jedno. U osnovnoj školi je nastavnici nacrtala portret njezine kćeri, a mnogo je radova podijelila. Čak i sada, u srednjoj školi, Selma rado crta portrete koji su drugima važni. Svoje radove ne voli gledati, ne sviđaju joj se. Selma kaže da se nijednom umjetniku njegovi radovi ne sviđaju, ali uz sebe ima veliku podršku koju joj pružaju mama i brat. Likovni radovi ju ispunjavaju kao osobu, a najčešće se izražava crtajući portrete jer misli da joj to najbolje ide. Najdraža i najčešća tehnika njenog crtanja je tehnika olovkom jer može sjenčati i ne mora se bojati da će nešto upropastiti bojama. Priznala nam je kako u budućnosti ne bi htjela biti poznata, ali bi voljela da ljudi prepoznaju njene radove. I za kraj, Selma nam je otkrila kako uz crtanje voli kuhanje, sviranje i sport, a najdraži sportovi su joj košarka i nogomet. Pablo Picasso joj je najveći uzor jer voli kada je nešto neobično i posebno. Na kraju nam svima poručuje: „Budite uporni u onome što radite i nikad ne odustajte“.


Našoj Selmi želimo puno uspjeha u talentu koji ima te joj čestitamo na predivnim radovima koje možete pogledati u našoj foto-galeriji!

 

                                                                   Renata Dorić i Davor Bušetinčan

 [više]

Posjet Interliberu

Autor: Kristina Golubić Smojver, 13. 11. 2017. 20:24

U srijedu, 8. studenog 2017. godine, učenici svih razreda frizera i kozmetičara, sa svojim su razrednicama posjetili Interliber -  Međunarodni sajam knjiga i učila u Zagrebu. Tijekom boravka u Zagrebu posjetili su Interliber i Avenue Mall. Obilaskom Interlibera mogli su u prepunom paviljonu pronaći i kupiti knjige različitih tema i naslova te razgovarati s autorima knjiga uz potpisivanje knjiga. Ovaj zanimljivi i poučni izlet završio je gledanjem filma Geostorm u Cinestaru i slobodnim vremenom koji su učenici imali za obilazak trgovina i ručak. Povratak kući autobusima obilježila je dobra atmosfera uz pjesmu i smijeh.

 

                                                                                     Renata Dorić

 [više]

"Umjetnost je stvarnija od života" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 3. 11. 2017. 10:11

Umjetnost je stvarnija od života, složile su se učenice 4. KO obrađujući U traganju za izgubljenim vremenom Marcela Prousta. Mala madleaine, koju je po orginalnom receptu ispekla Andrea Gajčević, uronjena u žličicu lipova čaja oživjela je neka davna sjećanja. Impresionirane Proustovim životom i djelom, učenice su izrazile  vlastiti stav o umjetnosti i ugodnom ozračju izmijenile vlastita sjećanja.
Spoznale su teoriju Henrija Bergsona,  koji uvodi pojam traganja u teoriju vremena, vrijeme kao trajanje koje spaja prošlost i sadašnjost u takvu organsku cjelinu u kojoj postoji prožimanje svih vremenskih dimenzija i samo nehotično sjećanje oživljava prošlost i osmišljava život preko umjetnosti.

 

                                                                                                    4.KO
 

 [više]

Recept iz Mikeškog jestvenika

Autor: Kristina Golubić Smojver, 2. 11. 2017. 15:35

Biskvit od meda

 

Sastojci:                                                             

4 jaja

25 dag šećera

20 dag brašna                                                   

25 dag meda

15 dag mljevenih oraha

-pola žličice cimeta

-pola žličice mljevenih klinčića

 

Priprema:

Dugo miješati jaja sa šećerom pa dodati brašno, orahe i blago rastopljeni med. Aromatizirati mljevenim klinčićima i cimetom te pažljivo sjediniti. Izliti u namašćeni pleh i peći na umjerenoj vatri. Ohlađeno rezati na četvorine i poslužiti.

 

 

 [više]

Reci mi pjesmom

Autor: Kristina Golubić Smojver, 30. 10. 2017. 09:25

Povratak u školske klupe nakon ljetnih praznika donio je u našu Školu dašak novih ljubavi. Ponekad je najlakše osjećaje izraziti pjesmom, na listu papira. Učenici 2. razreda instalatera grijanja i klimatizacije svoje su najdublje osjećaje i misli prenijeli na papir, a nas, čitatelje, potaknuli na razmišljanje. Tko kaže da je veljača mjesec ljubavi?!

 [više]

Rado bismo ponovno otišli u Prag Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 26. 10. 2017. 09:19

Ove je godine naša Škola tražila da nam odobre projekt ERASMUS+. Kao što znate, taj projekt nam je bio odobren i 18 učenika (10 instalatera grijanja i klimatizacije i 8 stolara) je dobilo priliku krenuti na upoznavanje svoje struke i obučavanja u Češku (Prag). Prije samog polaska, trebalo je riješiti svu papirologiju koju su naša dva profesora (Igor Koletić i Goran Horvat) uspješno i vješto odradili. Polazak je bio dogovoren 8. listopada, a prije samog kretanja morali smo nazočiti 10 sati češkog jezika da malo upijemo znanja i shvatimo osnove jezika. Kao što sam napisao, prema Pragu smo krenuli 8. listopada. Putovanje je bilo dugo, ali izdržljivo. Svaki dan smo stekli neka nova iskustva i vidjeli nove tehnologije koje dotada nismo. Htio bih izdvojiti jedne od velikih tvrtki koje smo posjetili i o kojima smo slušali savršena predavanja. To su bile tvrtke "REGULUS" koja se bavi solarnim panelima i kompletnom iskoristivom energijom i tvrtka "REMS" koja nam je predstavila široki spektar svojih alata s kojima je bolje, uspješnije i preciznije raditi. Također smo imali priliku vidjeti prezentaciju tvrtke "VIEGA" koja je bila jako poučna. U Pragu smo sudjelovali i na praktičnoj nastavi u njihovoj radioni. To nam je bila prilika da probamo i naučimo ono što ovdje vjerovatno nećemo imati priliku. Isprobavali smo spajati naše instalacije i probali se sami snaći u određenim situacijama. Meni se to kao učeniku 2. razreda svidjelo jer to nikada nisam radio. Imali smo i puno slobodnog vremena za odmor i obilazak Grada. Posjetili smo i jednu od luksuznijih trgovina sanitarne opreme "SIKA" u kojoj je svaka oprema posebna i poprilično skupa. Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti takvo nešto jer kod nas neću baš imati priliku za to. S učenicima iz Češke igrali smo nogomet što nam se izrazito svidjelo jer projekt nije napravljen da se samo radi, nego da se zabavi i nauči nešto. Posjetili smo i "Prague castle" na kojem je obilazak bio jako zanimljiv jer smo naučili i vidjeli nešto što možda nikada nećemo. Kao šećer na kraju, posjetili smo Tehnički muzej u Pragu - jednu od većih zanimljivosti cijeloga puta jer smo vidjeli nešto prezanimljivo za što će svatko imati svoje riječi. Brzo je došao 22. listopada, dan kada se moramo oprostiti od svojih prijatelja i vratiti doma . Hvala svima koji su nam omogućili ovo iskustvo i sve što nam je bilo potrebno za putovanje. Ne bi bio nikakav problem ponovno otići u Prag!

Događalo se ondje još puno toga, ali što je bilo u Pragu, neka tamo i ostane!    Zavirite u foto-galeriju :)

                                                                                 Davor Bušetinčan

 [više]

Sudjelovanje na manifestaciji "Jesen u gradu" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 24. 10. 2017. 12:46

U subotu, 21.listopada 2017., u središtu Grada, kod gradskog sata, održana je manifestacija manifestacija Jesen u gradu. Organizatori manifestacije bili su komunalna tvrtka Flora VTC, Ekološko društvo Virovitica i Grad Virovitica, a pokrovitelj je Turistička zajednica Grada. Naša Škola sudjelovala je na sajmu izlaganjem učeničkih radova  predstavljajući zanimanja cvjećar, vrtlar, kozmetičar, stolar te pomoćni stolar, kuhar i slastičar. Ovaj sajam je odlična prilika da građanima pokažemo što se radi u našoj Školi i što naši učenici izrađuju u praktikumima. Na štandu su bili izloženi aranžmani od živog cvijeća i plodova jeseni, ružice od komušine i buketići od recikliranog materijala, nadstolnjaci od lišća, nakit od jesenskih plodova, sapuni, kreme i šumeće kuglice od prirodne kozmetike. Stolari su predstavili svoje proizvode od drveta, a pomoćni kuhari i slastičari predstavili su svoje slastice iz projekta Mikeški jestvenik. Radove s učenicima su izrađivali i izlagali nastavnici Kristina Horvat Vargović, Marina Nemet, Milan Lulić i Sanja Sever Dejdar. Učenici su stekli vrlo lijepo i prijeko potrebno iskustvo. Zahvaljujemo se svima koji su nas posjetili i podržali naš rad. Kako nam je bilo, pogledajte u foto-galeriji!

                                                                                  Nastavnice Kristina i Marina

 [više]

Dani kruha u našoj Školi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Golubić Smojver, 21. 10. 2017. 14:47

Svake godine tijekom mjeseca listopada obilježavaju se Dani kruha, a datum Dana kruha je zapravo 17. listopada. Dani kruha su dani kada izričemo zahvalnost za plodove zemlje. Tijekom mjeseca listopada Dani kruha se obilježavaju u vrtićima, školama i drugim institucijama. Na taj se dan u prostorijama škola postavljaju štandovi na kojima su izloženi plodovi jeseni, kruh i drugi krušni proizvodi. Ovaj dan obilježavamo kako bi se djeci i odraslima pokazalo kako je u svijetu mnogo djece i ljudi gladno, dok se mi hranom razbacujemo.

 U našoj smo Školi Dane kruha obilježili 19. listopada 2017. godine prigodnim programom. Učenice 4. razreda kozmetičkoga smjera naše Škole izvedbom programa na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku istaknule su posebnost kruha i naglasile njegovu važnost. Nakon programa svi učenici imali su priliku zasladiti se kruhom, pitama, kiflicama te drugim kolačima i krušnim proizvodima naših mama, baka i učenika.

 

                                                                                                 Renata Dorić

 

 [više]

Novinarska grupa

Autor: Kristina Golubić Smojver, 19. 10. 2017. 10:34

Dragi čitatelji naših novinskih crtica,

od ove će školske godine u našoj Školi djelovati novinarska grupa koju čine naši učenici prvih i drugih razreda. Oni će pratiti, bilježiti i fotografirati školske aktivnosti učenika i njihovih profesora. Imate li neku važnu vijest, fotografiju ili prijedloge, obratite se našim novinarima!

Naši novinari su: Renata Dorić (1. KO), Sara Babić (1.KO), Gabrijela Mačković (1. KO), Vedrana Đuračić (1.F), Biljana Jugović (1. F), Sara Pleša (1.F), Davor Bušetinčan (2. IGK), Mario Hok (2.IGK) i Saša Jelenčić (2.IGK).

 

 

 [više]

 Novinske crtice
Korisni linkovi


Partner škola

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 197680
Ovaj mjesec: 2171
Ovaj tjedan: 356
Danas: 4
Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Rječnik
Rječnik je prazan.
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Virovitica / Zbora narodne garde 29, HR-33000 Virovitica / www.ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr / ured@ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju