preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

 > Projekti

 


Industrijsko-obrtnička škola Virovitica u Birminghamu

 

 

U Birminghamu (Ujedinjeno Kraljevstvo) od 3. do 4. srpnja 2017. godine održana je konferencija pod nazivom Pathways to Enhanced Assessment and Recognition for those achieving Learning within and beyond national borders (PEARL). Na osnovi rezultata natječaja Agencije za mobilnost i programe Europske unije Hrvatsku su predstavljala tri predstavnika strukovnih škola. Industrijsko-obrtničku školu Virovitica predstavljao je ravnatelj škole Vladimir Reider. Na konferenciji je sudjelovalo 94 sudionika iz 28 europskih zemalja. Na plenarnim sjednicama i radionicama razmatralo se kako se europski alati za transparentnost i prepoznavanje mogu najbolje iskoristiti, uzimajući u obzir nedavne europske razvojne politike, nacionalne perspektive, operativne uspjehe i potencijalne zapreke, u daljnjem korištenju i širenju ECVET alata i instrumenata. Sudionici konferencije mogli su sudjelovati u dvije od četiri ponuđene radionice kroz dva dana te su imali mogućnost razmjene iskustava i planiranja buduće suradnje u projektima.

 

 

 


Nove vještine za novo doba

Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica odobren projekt pod nazivom New Skills for New Age (Nove vještine za novo doba) u sklopu Erasmus+ - ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, vrijedan 38.512,00 EUR

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica projektom mobilnosti želi osnažiti i upotpuniti praktičnu nastavu učenika koji se obrazuju za zanimanja instalater grijanja i klimatizacije te stolar. Očekivani rezultat bit će jačanje stručnih vještina i kompetencija učenika i nastavnika iz nastavnih predmeta Tehnologija grijanja i klimatizacije za instalatere grijanja i klimatizacije te  Crtanje s konstrukcijama za stolare.  Učenici će s novim vještinama biti kompetentniji za nove izazove na radnom mjestu i u svakodnevnom životu. U sklopu projekta 18 učenika u pratnji dvoje nastavnika odradit će dvotjednu stručnu  praksu  u Pragu. Škola partner je Střední škola technická, Praha, Republika Češka.

Opći cilj projekta osnaživanje je profesionalnih kompetencija učenika u okviru njihovog područja obrazovanja u primjeni i nadopuni praktičnih znanja iz struke. Novo iskustvo steći će i radom u stranoj zemlji, uz primjenu EU standarda. Ovaj projekt bit će veliki poticaj učenicima u ostvarenju što boljih rezultata u svojem daljnjem školovanju ili pri zaposlenju. A trebao bi i motivirati  nove učenike koji će se tek opredijeliti za ova zanimanja.

Program Erasmus+  usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. 

 

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica u Bratislavi

U Bratislavi (Slovačka) od 13. do 14. listopada 2016. godine održan je kontakt seminar pod nazivom Removing barriers - Access to learning opportunities for disabled learners at pre-primary, primary, secondary and adult levels.

Na seminaru je sudjelovalo 44 sudionika iz 17 europskih zemalja. Na osnovi rezultata natječaja Agencije za mobilnost i programe Europske unije Hrvatsku je predstavljao Vladimir Reider, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Glavni cilj seminara bio je omogućiti sudionicima seminara izgradnju mreže između organizacija koje namjeravaju pripremiti projekt na temu pristupa mogućnostima učenja učenika s teškoćama u razvoju u predškolskom, osnovnom, srednjoškolskom i obrazovanju odraslih, a u okviru programa Erasmus+ K2 - Strateška partnerstva. Sudionici seminara upoznali su se s ključnim značajkama programa Erasmus+ K2 - Strateška partnerstva dok su u radioničkom dijelu sudionici, razvrstani prema interesnim skupinama, sudjelovali u izradi nacrta budućih projekata. 


Razvijanjem partnerstva između škole i socijalnih partnera do veće zapošljivosti učenika

U okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2014. godinu, za program Erasmus+, za Ključnu aktivnost 1, za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je projektni prijedlog Industrijsko-obrtničke škole Virovitica pod nazivom: „Razvijanjem partnerstva između škole i socijalnih partnera do veće zapošljivosti učenika“ te mu odobrila financijsku potporu u iznosu od 12.429,00 EUR.

Zahvaljujući projektu devet djelatnika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica (7 nastavnika strukovnih predmeta, 1 nastavnik praktične nastave i ravnatelj škole) boravili su od 3. do 9. svibnja 2015. na stručnom usavršavanju u Frankfurtu na Majni. Kroz predavanja i primjer dobre prakse u strukovnim školama i lokalnim socijalnim partnerima sudionici mobilnosti stekli su kompetencije za uspostavu i razvijanje socijalnog partnerstva između škole i obrtnika/poduzeća te škole i lokalnih institucija (Obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Zavod za zapošljavanje, gradom i županijom) kao i s profesionalcima zaposlenim izvan obrazovnog sektora. Sudionici mobilnosti razvili su i odgovornost za stalno upoznavanje trendova struke i usavršili jezične kompetencije.


Projekt Poboljšanjem kvalitete poučavanja do veće uključenosti učenika s teškoćama

U četvrtak, 21. studenoga 2013. godine u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica održana je početna konferencija projekta  pod nazivom Poboljšanjem kvalitete poučavanja do veće uključenosti učenika s teškoćama. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. U ime domaćina i nositelja projekta Industrijsko-obrtničke škole Virovitica te partnera na projektu Industrijsko-obrtničke škole Slatina i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica nazočne uzvanike i goste pozdravio je i zaželio im ugodan boravak ravnatelj škole Vladimir Reider. Nakon ravnatelja škole, prigodnim riječima se uzvanicima i gostima obratila gđa Sanja Bošnjak, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije.

U službenom dijelu programa ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica Vladimir Reider je predavanjem uz prezentaciju upoznao nazočne s projektom naglasivši da počeci srednjoškolskog obrazovanja učenika s teškoćama u Virovitici sežu u školsku godinu 1979./80. kada je upisana prva generacija učenika s teškoćama u Centar za odgoj i obrazovanje Virovitica (2 razredna odjela, 7 učenika u zanimanje parketar-podomonter i 12 učenika u zanimanje kuhinjski radnik). Do školske godine 2005./06. Industrijsko-obrtnička škola Virovitica bila je jedina srednjoškolska ustanova koja je upisivala učenike s teškoćama u posebne razredne odjele.

Projekt Poboljšanjem kvalitete poučavanja do veće uključenosti učenika s teškoćama započeo je u kolovozu 2013. godine i trajat će 18 mjeseci (od 22. kolovoza 2013. do 21. veljače 2015. godine).

Ukupna vrijednost projekta je 190.090,34 EUR-a. Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 171.556,53 EUR-a (90,25%), a ostatak Industrijsko-obrtnička škola Virovitica.

Opći cilj projekta je doprinijeti većoj uključenosti učenika s teškoćama u strukovno obrazovanje na području Virovitičko-podravske županije.        

Specifični ciljevi projekta su:

  1. Educirati nastavnike i stručne suradnike za rad s učenicima s teškoćama                                                                                                 
  2. Poboljšati uvjete za učenje i poučavanje učenika s teškoćama                                                                                                                 
  3. Uspostaviti i razviti suradnju s roditeljima i Obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije radi što boljeg uključivanja učenika s teškoćama u strukovne škole.

Projekt je od posebnog interesa za nastavnike i stručne suradnike Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, Industrijsko-obrtničke škole Slatina i  Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica (ukupno 40 nastavnika i 4 stručna suradnika) koji su uključeni u rad s učenicima s teškoćama. Krajnji korisnici projekta su učenici s teškoćama iz navedene 3 škole (ukupno 124 učenika), njihovi roditelji i lokalna zajednica.

Provedbom projekta postići će se sljedeći rezultati:

1.1. Nastavnici i stručni suradnici osposobljeni za rad s učenicima s teškoćama

2.1. Opremljene učionice i radionice za rad s učenicima s teškoćama 

3.1. Uspostavljena suradnja s roditeljima učenika s teškoćama i Obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije.

Glavne aktivnosti projekta su:

1.1.1. Tečaj osposobljavanja nastavnika i stručnih suradnika za inkluzivni odgoj  i obrazovanje 

1.1.2. Tečaj za nastavnike za primjenu ICT tehnologije u nastavi s učenicima s teškoćama

1.1.3. Studijsko putovanje u Bristol

2.1.1.Nabava specijalizirane opreme                                    

3.1.1. Predavanja i prezentacije za roditelje učenika 8. razreda osnovne škole o mogućnosti daljnjeg obrazovanja u strukovnim školama

3.1.2. Izrada brošure o mogućnosti obrazovanja za obrtnička zanimanja u Virovitičko-podravskoj županiji

3.1.3. Organizacija izložbe radova učenika s teškoćama.

Nakon održane prezentacija o projektu gđa Vesna Šerepac, pročelnica odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu održala je predavanje uz prezentaciju pod nazivom Kurikularni pristup u sustavu srednjeg školstva Virovitičko-podravske županije.

Početna konferencija završila je prigodnim domjenkom u prostoru Strukovne škole Virovitica.


Snaga cvijeća

U okviru Natječaja za 2013. godinu za Program za cjeloživotno učenje za Leonardo da Vinci aktivnost Mobilnost – Početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje (IVT) Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica odobren je projekt pod nazivom: „Snaga cvijeća“.

Projektu je dodijeljena financijska potpora grant u iznosu od 17.702,00 EUR-a.

Zahvaljujući projektu desetero učenika zanimanja cvjećar (Latica Brlas, Helena Pačarić, Astrid Bukvić, Manuela Čorić, Natalija Ladović, Darija Banović, Ana Sajfert, Petar Dikšić, Marta Mikec i Antonija Turudić) pod stručnim vodstvom svoje mentorice i nastavnice strukovnih predmeta Vlaste Honjek-Golinac, dipl. ing., sudjelovalo je od 6. do 19. listopada 2013. na stručnom osposobljavanju i usavršavanju u Střední škola zahradnická, Kopidlno (Republika Češka). Ondje su sudjelovali u brojnim aktivnostima (predavanjima, prezentacijama, vježbama, radionicama i natjecanjima) koje su im omogućile stjecanje novih praktičnih znanja i vještina iz floristike te obogaćivanje svog postojećeg znanja kroz nove tehnike aranžiranja. Domaćini su nam priredili bogati kulturni i sportski program pa su tako naši učenici sudjelovali u brojnim sportskim i natjecateljskim manifestacijama. Također su se upoznali s prirodnim ljepotama Češke kao i s njezinim kulturnim bogatstvima.


Znanjem do energetski učinkovite kuće

U okviru Natječaja za 2012. godinu za Program za cjeloživotno učenje za Leonardo da Vinci aktivnost Mobilnost - Početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje (IVT) Industrijsko-obrtnička škola Virovitica prijavila je projekt pod nazivom: „Znanjem do energetski učinkovite kuće“.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 8.524,00 EUR-a.

Zahvaljujući projektu šest (6) učenika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica zanimanja zidar i njihova mentorica Jasna Berger boravit će, u periodu od 24. rujna do 05. listopada 2012. godine, na stručnom osposobljavanju i usavršavanju u Srednjoj tehničkoj školi u Pragu u Republici Češkoj.

Kroz stručno osposobljavanje i usavršavanje učenici će steći znanja i vještine u radu na stambenim objektima kod kojih se radi na poboljšanju toplinske zaštite, odnosno poboljšanju energetske učinkovitosti cjelokupnog stambenog objekta. Novostečene kompetencije učenici će primjenjivati u budućem radu i bit će pripremljeni za nove zahtjeve suvremene gradnje stambenih objekata, s ciljem energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša.

Prezentacija projekta.


Nastavne strategije za poticanje učeničke aktivnosti u strukovnim školama

U okviru natječaja za dodjelu financijske potpore za projekte mobilnosti Leonardo da Vinci za 2011. godinu u okviru programa za cjeloživotno učenje za 2011. godinu Industrijsko-obrtnička škola Virovitica prijavila je projekt pod nazivom: Nastavne strategije za poticanje učeničke aktivnosti u strukovnim školama.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 5.150,00 EUR-a.

Projektom je predviđeno da 5 djelatnika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica (2 nastavnika stručno-teorijskih predmeta, 1 nastavnik općeobrazovnih predmeta, 1 nastavnik praktične nastave i 1 stručni suradnik-pedagog) u svibnju 2012. godine, borave tjedan dana na stručnom usavršavanju u Srednjoj poklicnoj in strukovnoj šoli Bežigrad-Ljubljana.


Usavršavanjem školskog menadžmenta do kvalitetne škole

U okviru natječaja za dodjelu financijske potpore za projekte mobilnosti Leonardo da Vinci u okviru programa za cjeloživotno učenje za 2010. godinu Industrijsko-obrtnička škola Virovitica prijavila je projekt pod nazivom: Usavršavanjem školskog menadžmenta do kvalitetne škole.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 3.530,00 EUR-a.

Projektom je predviđeno da pet članova školskog menadžmenta (ravnatelj škole, stručna suradnica-pedagoginja, 1 voditelj stručnog aktiva, 1 voditelj razrednog vijeća i 1 voditelj školskih radionica) borave tjedan dana (od 2. do 6. svibnja 2011. godine) na stručnom usavršavanju u Centru za strukovno obrazovanje u Ljubljani.
 


Izrada nastavnih programa na osnovama ishoda učenja

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica je u okviru natječaja za dodjelu financijske potpore za projekte mobilnosti Leonardo da Vinci u okviru programa za cjeloživotno učenje za 2009. godinu prijavila projekt pod nazivom: Izrada nastavnih programa na osnovama ishoda učenja.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 2.744,00 EUR-a.

Projektom je predviđeno da 2 nastavnika stručno-teorijskih predmeta, u lipnju 2010. godine, idu na tjedan dana u Nacionalni centar za strukovno obrazovanje u Ljubljanu, Republika Slovenija, na stručno usavršavanje.


Novinske crtice

 

Korisni linkovi


Partner škola

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 415323
Ovaj mjesec: 4915
Ovaj tjedan: 701
Danas: 5
Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Rječnik
Rječnik je prazan.
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Virovitica / Zbora narodne garde 29, HR-33000 Virovitica / www.ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr / ured@ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju